Lăutarii din Banat, cu venituri de mii de euro „la negru” de la nunţi şi botezuri, scoşi „pe tuşă” de ANAF

3880

Lăutarii, care până acum câştigau „la negru” mii de euro la nunţi şi botezuri, au intrat în vizorul ANAF. Nunţile şi botezurile se vor desfăşura, de acum înainte cu „binecuvântarea” Fiscului.

Inspectorii ANAF au eliminat plafonul care îi obliga pe patronii de restaurante şi localuri să primească mai mult de 10.000 de lei pe zi, cash, pentru organizarea de nunţi şi botezuri. Măsura vine tocmai pentru a elimina situaţiile în care mirii sau proaspeţii părinţi erau nevoiţi să-şi plătească organizatorul petrecerii ba cu cardul, ba cash, ba la negru.

Din luna august, organizatorii de evenimente îşi pot stabili un nou plafon de încasări zilnice. Aceştia pot primi şi peste 10.000 de lei cash, însă au nevoie de acordul Fiscului. Modificarea vine după ce mai mulţi patroni de restaurante şi organizatori de evenimente s-au plâns că tăiau zeci de facturi pentru plata unui singur eveniment.

Potrivit legii, proprietarii de localuri trebuie să aducă dovezi privind încasările anterioare din nunţi şi botezuri, precum şi o cerere în care să se menţioneze noul plafon. ANAF are timp 15 zile să analizeze documentele şi să trimită un răspuns. Dacă este pozitiv, atunci autorizaţia va fi valabilă timp de un an şi poate fi reînnoită sau modificată la cererea solicitantului. Numai că deocamdată normele de aplicare a legii nu sunt stabilite. Plafonul de 10.000 de lei pentru tranzacţiile cash între persoane fizice şi cele juridice a fost introdus în mai 2015. Tot atunci au fost limitate şi plăţile cu bani gheaţă între persoanele fizice.

LĂSAȚI UN MESAJ