Bănăţenii care pleacă în străinătate mai mult de 6 luni trebuie să treacă întâi pe la Fisc

1196

Românii care pleacă în afara ţării mai mult de jumătate de an trebuie să treacă mai întâi pe la ANAF, potrivit unui act normativ publicat în Monitorul Oficial. De asemenea, Fiscul trebuie să afle şi situaţia străinilor care rămân la noi cel puţin 6 luni.

Pe scurt, e vorba de o măsură ce reglementează unele aspecte legate de rezidenţă fiscală.

Potrivit art. 59 din Codul Fiscal, cetăţenii români ce pleacă din ţară pentru o perioada mai mare de 183 zile (adică mai mult de 6 luni) au obligaţia să notifice ANAF cu cel puţin 30 zile înainte de plecare pentru stabilirea rezidenţei fiscale. Aceeaşi obligaţie o au şi străinii ce intenţionează să rămână în România cel puţin jumătate de an.

Odată ce o persoană fizică are stabilită rezidenţa într-un stat, acel stat este în măsură să stabilească impozitarea persoanei fizice, fără că această rezidenţă fiscală să afecteze cetăţenia sau dreptul de vot pentru statul ce a acordat cetăţenia.

Cei vizaţi de măsură trebuie să depună la Fisc chestionarele completate în dublu exemplar (modelele pot fi găsite aici), care pot fi aduse personal la unitatea ANAF de care aparţine contribuabilul sau trimise prin poştă cu confirmare de primire.

Acestea se semnează de angajaţii Fiscului, iar un exemplar e trimis înapoi contribuabilului.

Pentru stabilirea rezidenţei fiscale se au în vedere mai multe criterii cum ar fi:
– stabilirea persoanei fizice într-un stat pentru o perioada mai mare de 183 zile;
– deţinerea unui domiciliu într-un stat;
– deţinerea unei locuinţe permanente într-un stat;
– analiza centrelor intereselor vitale ale persoanei fizice (e vorba de analizarea relaţiilor sale personale şi economice).

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.