Lansare de la Timișoara: s-a oficializat lista candidaților ALDE FOTO-VIDEO

425

Unul din partidele ce vor să facă un scor foarte bun la alegerile pentru parlamentul european este și formațiunea alianței liberal democrate. Azi, duminică, la Timișoara a avut loc o mare manifestare a partidului la care au fost lansați oficial candidații ce ar dori să se mute cu serviciul la Bruxelles.

Nu putea lipsi conducerea centrală a partidului și președintele național ALDE, Călin Popescu Tăriceanu. După cum este deja știut, de data asta au ales să nu pornească pe liste comune cu aliații lor din partidul social democrat. Lista este aprobată și deja publică.

„S-a bătut în cuie lista ALDE. Nu se mai pune (problema unei liste cu PSD – n.r.). Pentru că suntem un partid mai mic, putem să avansăm mai repede și am hotărât să începem campania cât mai repede”, a explicat președintele Tăriceanu. Tot dânsul a mai adăugat că are deplină încredere în colegii săi că sunt la capacitate maximă de pregătire.

Tăriceanu a mai adus precizări şi despre aspectele ce au fost luate în seamă la alegerea candidaților: „În primul rând experienţa profesională şi parcursul profesional. Cineva care vrea să facă politică trebuie să fi demonstrat în domeniul în care lucrează. Al doilea lucru e experienţa politică, adică rezultatele avute în alegerile precedente, stăpânirea unei limbi străine, relaţiile politice la nivel european, proiectul politic propriu. Aceste criterii au fost însoţite de punctaje şi în funcţie de aceste punctaje comisia de evaluare a dat note şi s-a stabilit un clasament”.

Cum era și firesc, toți vorbitorii au scos în evidență caracterul pro european al partidului și necesitatea unei astfel de alternative politice la cele două mari formațiuni de a domina scena românească. Pentru a întări ce se vorbea despre dânsul, consilierul local independent, Adrian Orza, invitat la eveniment, a urcat pe scenă și și-a reînoit promisiunile de sprijin și simpatia pentru ALDE. Chiar dacă pentru moment nu are nici o afiliere politică evidentă pentru viitor ar putea fi soluția aleasă de Orza, dacă va simți nevoia unei structuri organizate care să îi stea în spate. Subiectul principal al discursului său s-a referit la cei ce au fondat Uniunea Europeană.

O sală plină de membri de partid și de simpatizanți i-a primit cu urale, flori și aplauze pe candidați. Astfel au putut vedea și timișenii pe o parte din cei ce vor reprezenta interesele ALDE la masa deciziilor comune europene. În general, nu sunt mari surprize. Toți sunt cunoscuți deja în politică, chiar unii au deja cel puțin un mandat european așa ca doamnele Norica Nicolai ori Renate Weber.

Dacă nu se vor mai întâmpla retrageri ulterioare lista candidaților arată cam așa:

1 Norica Nicolai, parlamentar european din partea ALDE;
2 Daniel Barbu, profesor universitar doctor, fost președinte al Autorității Electorale Permanente și fost ministru al Culturii;
3 Renate Weber, parlamentar european din partea ALDE;
4 Ovidiu Silaghi, fost ministru al Transporturilor și fost parlamentar european;
5 Varujan Vosganian, vicepreședinte ALDE, deputat și fost ministru;
6 Andrei Gerea, vicepreședinte ALDE, chestorul Camerei Deputaților și fost ministru al Energiei;
7 Radu Silaghi Dumitrescu, conferențiar universitar doctor la Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj;
8 Eusebiu Pistru, președintele organizației ALDE Arad;
9 Horia Victor Toma, fost parlamentar și fost primar al municipiului Ploiești;
10 Tudor – Tim Ionescu, vicepreședinte al organizației de tineret a ALDE, consilier general al Municipiului București.

„Până la locul 33 se mai găsesc președinți de filiale județene și reprezentanți ai organizațiilor ALDE. În cadrul listei, există o repartiție echilibrată între regiunile geografice, în așa fel încât toți alegătorii ALDE să aibă convingerea că votează o listă care le va reprezenta interesele în viitorul Parlament European” au mai precizat liderii formațiunii.

LĂSAȚI UN MESAJ