La Timișoara, învățământul preuniversitar este în declin dar… dăm profesori la ”export”!

434

Că învățământul preuniversitar din Timiș este în derivă am semnalat deja de câteva ori. Școlile noastre de tradiție, cu care ne place să ne lăudăm de câte ori este nevoie, nu reușesc o clasare mai bună de locul 60 în Top 100 al celor mai bune licee din România. În schimb, profesorii timișoreni obțin rezultate remarcabile în alte părți ale lumii, unde îi pregătesc pe elevii olimpici din diferite domenii.

Cel mai cunoscut dascăl din Timișoara, care a juns să antreneze lotul olimpic de Fizică al liceenilor din Arabia Saudită este fostul Inspector școlar genertal din Timiș, profesorul doctor Alexandru Golcea. Primele rezultate internaționale cu olimpicii din Arabia Saudită le-a avut acum 4 ani, în 2012.

Golcea a declarat atunci că ” Îi iau de la partea de jos; nivelul de pregătire al copiilor din clasele XI – XII este echivalent cu cel al elevilor noştri de clasele VI – VII. Încep cu ei de foarte de jos. Până acum, ei nu au avut niciodată performanţe. Primele rezultate se văd. Am avut un prim concurs la Damasc, unde au luat tot”.

Golcea a fost plătit regește de arabi pentru rezultatele deosebite de acum 4 ani. S-a întors acasa în 2013, a refuzat să mai plece o perioadă, dar acum a acceptat să pregătescă, din nou, de anul trecut, lotul de fizică al liceenilor din Arabia Saudită pentru competițiile de anul acesta.

Vă reamintesc faptul că, în 2005, Alexandru Golcea – care era, atunci, directorul Liceului „C. D. Loga” din Timişoara – a fost desemnat „profesorul anului” în România, titlu pentru care a fost recompensat cu 10.000 de dolari. De asemenea, este dem de remarcat că tot profesorul Golcea a dat primul laureat la Nobelul pentru fizică pentru juniori, în persoana lui Ştefan Mihalaş, care este, acum, dr. fizician la Johns Hopkins University (SUA).

Un alt profesor cu care ne mândrim este românul care antrenează lotul internațional al olimpicilor SUA la matematică, profesorul Răzvan Gelca. Olimpicii americani pregătiți de Gelca, tocmai au reușit o permormanță notabilă: să ia aurul la ultima competiție internațională de la Hong Kong, unde a rușit să-i surclaseze pe sud coreeni și pe chinezi.

Potrivit jurnaliștilor de la republica.ro ”Răzvan Gelca a făcut Facultatea de Matematică la Timișoara, a făcut o specializare de un an la București, a lucrat mai apoi un an la Institutul de Matematică al Academiei Română, de unde a plecat mai apoi în SUA. După ce și-a luat doctoratul la Universitatea din Iowa, a făcut școala postdoctorală la Universitatea din Michigan, iar astăzi este profesor la Texas Tech University. A văzut de-a lungul carierei sale foarte mulți români bine pregătiți care ajung să predea în universitățile americane.

Sunt profesori cu care nu mândrim și cu siguranță învățământul preuniversitar timișorean ar fi avut nevoie de astfel de dascăli. Poate că atunci am fi auzit și noi de licee din Timișoara sau din județul Timiș care să se ”bată” pentru primele locuri din Top 100.

LĂSAȚI UN MESAJ