La noapte vom avea spectacol pe cer! Ori Perseidele, ori fulgere și tunete!

399

Se pare că, indiferent ce se întâmplă, la noapte vom avea spectacol pe cer. Sperăm ca vremea să ne permită totuși să vedem ploaia de stele căzătoare sau Perseidele, care acum vor atinge apogeul. Iar anul acesta, în special, se anunță a fi cea mai spectaculoasă ploaie de meteoriți din istoria umanității.

Astronomii susțin că aceasta va fi atât de luminoasă, încât va fi cea mai spectaculoasă din istoria omenirii. Cerul va fi luminat, iar unele dintre ele pot fi văzute chiar și pe timp de zi.

Ploaia de meteori este considerată a fi o șansă unică, deoarece următoarea, la acest nivel, va fi abia peste 96 de ani.

Fenomenul unic din acest an are loc în cadrul Perseidelor, eveniment anual care are loc între 17 iulie și 24 august. „Ploaia” va atinge intensitatea maximă între 9 și 13 august.

Dacă ne luăm după prognozele meteo, s-ar părea că, cel puțin în zona de vest a țării, vom rata acest fenomen spectaculor. Meteorologii ne promit însă un alt fenomen, poate la fel de spectaculos, însă mult mai periculos, cu fulgere, tunete, vijelie și ploi cât pentru tot anul.

De sâmbătă seară, în partea de vest se vor înregistra ploi torenţiale şi furtuni, iar 18 judeţe se vor află sub avertizări cod portocaliu şi cod galben emise de Administraţia Naţională de Meteorologie.

ANM a emis cod portocaliu pentru nouă judeţe: Mehedinţi, Caraş-Severin, Timiş, Arad, Bihor, Hunedoara şi zona de munte a judeţelor Cluj, Albă şi Gorj. În aceste zone, în special pe parcursul nopţii de sâmbătă spre duminică, în intervale scurte de timp se vor înregistra cantităţi de apă de peste 50-60 l/mp şi izolat 80-90 l/mp. De asemenea, în Maramureş, nordul Crişanei, vestul Transilvaniei şi în sudul şi estul Olteniei, cantităţile de apă vor depăşi 25-30 l/mp şi pe arii restrânse 50 l/mp.

LĂSAȚI UN MESAJ