Klaus Iohannis, omagiu pentru cei căzuți la Revoluție. Președintele a primit un tricolor de la evenimentele din 1989 FOTO-VIDEO

79

Președintele României a ajuns în această după-amiază la Timișoara, pentru a lua parte la primele evenimente dedicate împlinirii a 30 de ani de la evenimentele din 1989. Klaus Iohannis a făcut un prim popas la Cimitrul Eroilor, unde a depus o coroană de flori.

La finalul ceremoniei, revoluționarul Corneliu Vaida i-a oferit președintelui țării un tricolor din timpul evenimentelor ce au avut loc la Timișoara acum trei decenii.

Iohannis a fost prezent și la slujba de pomenire a martirilor Revoluției din decembrie 1989, care a avut loc la Catedrala Mitropolitană din centrul urbei. El a fost întâmpinat de ÎPS Mitropolitul Banatului, Ioan Selejan, iar cei doi au aprins candele pe care le-au așezat pe treptele Catedralei, acolo unde era formată o cruce din acestea.

La finalul slujbei de pomenire, Mitrolopolitul Banatului a declarat că și-ar dori, ca în viitor, să existe o zi dedicată eroilor Revoluției, care să fie marcată în calendar, în luna decembrie. Iohannis a precizat că va lua în considerare această propunere.

La scurt timp după, președintele României a aprins candele și în Piața Victoriei, alături de câțiva tineri timișoreni – loc unde s-a ținut și un moment de reculegere în memoria victimelor Revoluției. La finele acestuia, Klaus Iohannis a primit și un cadou simbolic din partea timișorenilor, care au dorit să își arate aprecierea față de gestul președinteului, de a fi la Timișoara, într-o zi cu însemnătate pentru comunitatea locală și nu  numai.

În acest moment, președintele, alături de autoritățile locale și județene iau parte la spectacolul de balet „Revolta”, la Opera Națională. În debutul acesteia, primarul Nicolae Robu a vorbit despre „aportul tuturor timișorenilor la actul revoluționar de acum 30 de ani” și a făcut, de asemenea, referire la Timișoara prezentului: „unul dintre cele mai dinamice orașe ale țării, atât din punct de vedere al investițiilor, al economiei, cât și al culturii, având în vedere că în 2021 va fi și Capitala Culturală Europeană”.

A urmat pe scenă președintele Klaus Iohannis, care a omagiat martirii Revoluției, precum și familiile acestora și a vorbit despre „flacăra aprinsă la Timișoara, care mai apoi s-a propagat în toată țara”. Președintele țării a punctat și că una dintre apăsările sale personale, precum și ale administrației prezidențiale rămâne cea legată de nesoluționarea Dosarului Revoluției, nici la 30 de ani distanță de la evenimentele din decembrie 1989.

Președintele asistă și la spectacolul de balet „Revolta”, spectacol inspirat din evenimentele de acum 3 decenii, la care își aduc aportul, printre alții, Maia Morgenstern și Ion Caramitru, coregrafia fiind realizată de Vanda Ștefănescu și Gigi Căciuleanu.

LĂSAȚI UN MESAJ