Klaus Iohannis către guvernanţi: „Jos mâinile de pe DNA!” VIDEO

335

Preşedintele Klaus Iohannis a susţinut o conferinţă de presă legată de protestele care au loc în toată ţara. Şeful statului a criticat Jandarmeria şi Ministerul de Interne pentru felul în care au gestionat scandalul provocat de „ultraşi” în Bucureşti şi a anunţat că a sesizat Curtea Constituţională în legătură cu ordonanţele privind justiţia.

Președintele Klaus Iohannis a mai declarat joi că soluțiile la criza actuală trebuie să vină de la politicieni, arătând că săptămâna viitoare va invita „mai multă lume la discuții” la Palatul Cotroceni.

„Cu siguranță o să invit mai multă lume la discuții, dar cum abia ieri i-am scris premierului și poate a fost ocupat, nu știm cu ce, că nimeni nu l-a văzut, dar vreau să-i dau șansa o zi-două să judece puțin ce am scris acolo. Nu vreau să-mi dea un răspuns pripit, ca și data trecută, fiindcă nu ne folosește la nimic și lui sigur nu, după care va trebui să invit oamenii la Cotroceni să găsim o soluție la această criză, pentru că altfel lucrurile se agravează și strada poate să protesteze, românii își spun nemulțumirile, dar soluțiile nu pot veni din stradă, soluțiile trebuie să vină tot de la politicieni, cu certitudine săptămâna viitoare o să-i invit ca să-mi prezinte soluțiile, dar asta este o fază ulterioară”, a spus Iohannis la Palatul Cotroceni, întrebat dacă intenționează să aibă o discuție cu premierul Sorin Grindeanu.

Principalele declarații ale președintelui:

Aseară au avut loc demonstrații masive în toată țara. Sunt foarte impresionat de amploarea acestor manifestări și de faptul că românii au înţeles despre ce e vorba și au arătat foarte clar ce vor: un stat de drept.

Au fost demonstrații eminamente pașnice. Românii și-au spus păsul pașnic. După ora 10, un grup sau grupuri de demonstranți violenți au deturnat demonstrația.

A fost evident pentru oricine a urmărit desfășurarea evenimentelor că românii au demonstrat pașnic și au spus ce doresc. A fost la fel de evident că cei violenți au venit cu scopul de a strica manifestația.

Felul în care MAI nu a gestionat situația și felul în care jandarmii au acționat față de acești instigatori mă nemulțumește foarte mult. La MAI s-a știut exact ce se pregătește.

Mi se pare grav că ministrul de Interne a spus că nu a știut nimic.

Cer lămuriri Ministrului de Interne, șefului Jandarmeriei.

Despre ordonanțe: E vorba, după părerea mea și a juriștilor, evident, de un conflict juridic între Guvern, sistemul de justiție și Parlament.

Am sesizat Curtea Constituțională. Acest document este în drum spre CCR.

De ce nu a făcut apel la calm: Avem un Guvern. Asta este treaba guvernului, nu să dea ordonanțe noaptea.

Cine a fost în spatele manifestaților: Există informații în spațiul public. Nu am dovezi.

Scrisoarea pentru Grindeanu: Nu mi-a răspuns și nu știu unde este. De altfel, nici nu prea a mai fost văzut în ultima vreme.

Cu Dragnea ați vorbit? Nu.

Contramanifestație PSD? Ar fi o mare greșeală și ar duce la violențe care cu greu ar mai putea fi calmate. Soluția la această criză e abrogarea ordonanței și atunci discuția se poate calma.

Același Dragnea, cu programul de guvernare din scoarță în scoarță, e responsabil, ne-a spus tuturor și în campanie și după că el conduce partidul cu mână de fier și toate se întâmplă sub directa lui coordonare. Dacă rețin bine, s-a instituit la PSD un comitet de coordonare a Guvernului. Păi să-l coordoneze!

Aveți informații că Guvernul pregătește o ordonanță pentru unirea DNA cu DIICOT? Am auzit că s-ar pregăti, guvernul spune că nu s-ar pregăti. Dar guvernul a mai spus că nu pregătește ordonanțe. Eu un lucru am de spus, mai ales guvernanților: Jos mâinile de pe DNA!

Dosar DNA privind emiterea ordonanțelor: Am exact informațiile care s-au vehiculat public și declarațiile unei persoane care a depus plângerea. Alte informații nu am. Nu pot să evaluez.

Proiectul grațierii – l-ați promulga? Voi analiza aceste chestiuni.

Informări de la SRI privind intervenția huliganilor? Nu primesc informări de la SRI în chestiuni care privesc MAI. Sunt convins că cei care au pregătit dispozitivul au avut toate informațiile. E treaba guvernului să se asigure de ordinea publică, nu de ordonanțe date noaptea. Sper să înțeleagă acum mai bine care este treaba lor și care nu este treaba lor.

Se pune problema demisiei ministrului Justiției? Cu siguranță își pun unii această întrebare și pe bună dreptate.

Sancțiuni din partea UE? Nu anticipez un asemenea scenariu, dar voi avea multe discuții informale, oamenii vor să știe ce se întâmplă în România.

Tăiere a fondurilor europene? În faza asta cred că e o ușoară exagerare. Dar toată lumea este îngrijorată și pe bună dreptate.

Informații privind amestecul unor puteri străine? Nu am avertizări de la servicii.

Îl chemați pe Grindeanu să discutați de aceste proiecte? O să invit mai multă lume la discuții, vreau să-i dau premierului o zi-două să judece ce i-am scris, nu vreau un răspuns pripit. Trebuie să găsim o soluție, altfel lucrurile se agravează. Oamenii își spun nemulțumirile, dar soluțiile nu vin din stradă, trebuie să vină de la guvern.

LĂSAȚI UN MESAJ