19.5 C
Timișoara
duminică 24 septembrie 2023

Jurnaliștii Timișoarei spun ,,stop” mitocăniilor primarului Robu! Ultimul său ,,discurs” – o oroare și o rușine pentru orașul pe care acesta a ajuns să-l conducă

AdministrațieJurnaliștii Timișoarei spun ,,stop" mitocăniilor primarului Robu! Ultimul său ,,discurs"...

Conferința de presă este prin norma ei de funcționare o întâlnirea a unei părți (fie autoritate publică, administrativă, politică, socială ori artistică) cu o altă parte formată din membri unor redacții de presă. Cutumele spun că există o discuție ce se circumscrie unei teme și partenerii de întâlnire discută, dezbat idei, păreri, despre un fapt. Nu se întâlnesc pentru a-și scoate ochii, pentru a împărți invective ori să se acuze reciproc de făcute și nefăcute. Cele două părți trebuie să discearnă între general și particular.

Ar trebui să discute despre probleme, nu despre persoane. Are prioritate interesul superior al publicului de a fi informat. Fie sec, cu date scurte din spusele celor care le emit, fie trecute prin filtrul celui ce redactează știrea și aduce date în plus la temă. Monologul nu este de dorit. După o primă parte de expus scurt și concis o idee se trece la întrebări și răspunsuri la problemă. Nu ar trebui să se vorbească câte în lună și stele despre orice. Vorbele multe și meșteșugite ascund sau evită cele importante.

Asta ar fi în teorie. În realitate, de destul de multă vreme la sediul partidului liberal în fiecare zi de vineri se întâlnește președintele județean al formațiunii cu jurnaliștii și se discută în contradictoriu. Nicolae Robu, din dubla calitate de primar al municipiului dar și de om politic nu reușește să facă diferența între cele două funcții. Cu toate că există o zi dedicată temelor administrative ale orașului la primărie, aceleași teme revin cu obstinație și la conferința care ar trebui să aibă caracter politic.  Din acest amestec de teme rezultă de obicei un ghiveci greu de digerat de către oricine cu mintea întreagă.

Azi a avut loc o nouă ciocnire între primarul Robu și jurnaliștii care au încercat să afle câte ceva. A fost imposibil. De la acuzații gratuite până la invective și ton ridicat din partea individului gratulat de alegători cu postura de lider al orașului.

Jurnaliștii majorității publicațiilor din Timișoara au părăsit la amiază  conferința primarului Nicolae Robu. Dânsul a refuzat să răspundă la întrebările arzătoare ce îi erau adresate. Ca să fie totul clar a afirmat că  dânsul este „cel mai tare organism de presă din Timișoara”. Atmosfera a degenerat odată cu jignirile aduse unor jurnaliste care erau echivalate cu cei ce practică prostituția. Discuția aparent banală despre disfuncționalitățile de la Colterm a degenerat în vorbe grele fără acoperire.

Nu este deloc în regulă ca un edil din cea mai înaltă funcție municipală să nu fie capabil să ofere un limbaj decent, căci unul elevat e oricum prea mult pentru Robu.

Pentru a scuti cititorii noștri de a auzi chestiuni nelalocul lor vom da doar o parte din „discursul” primarului Robu. Citiți și vă cruciți :

„Eu sunt, constat, cam singurul din țară care îmi permit să spun lucrurilor pe nume, pentru că eu nu am timorări în fața nimănui. Să fie foarte limpede. Nu am timorări în fața nimănui, să fie foarte limpede. (…) Unii când își pierd în fața mea orice motiv de respect, e pierdut să fie clar. Poate să vină oricine la conferințele de presă, dar în ochii mei cine a decăzut sub un anumit nivel nu o să se mai reabiliteze niciodată și ne vedem fiecare de treaba lui. Fiecare cât poate și cât îl duce capul. E mult mai grav de atât. Există tot felul de variante de prostituție în lumea de astăzi, nu numai prostituția pe centuri sau nu știu pe unde. Există și alt fel de prostituție care e mai gravă”, a afirmat Robu în timpul conferinței de presă, când era întrebat de mai mulți jurnaliști de ce tolerează ca societatea de termoficare să își bată joc de 61.000 de familii din Timișoara.

Ulterior, Nicolae Robu a trecut la un alt subiect. S-a vorbit despre campusul sportiv pe care dorește să îl construiască în zona Stadionului Dan Păltinișanu, dar, nervos, a refuzat să preia întrebări, deși i s-a atras atenția că acestea sunt pe acel subiect.

„Nu mă întrerupeți, vă rog frumos. Nu se poate că tocmai prezint ceva și ne urmăresc foarte mulți oameni care trebuie să înțeleagă ce prezint. Nu vă merge diversiunea cu a mă întrerupe să nu poată urmări cei care sunt în fața calculatoarelor. Domnișoară, vă convine, stați aici, nu vă convine, la revedere, orașul are foarte multe puncte atracție.

Și așa numai mizerii scrieți, nu lucruri reale, că probabil atâta pricepeți, atâta pricepeți, că altfel nu știu cum să îmi explic, că într-o vreme scriați în acord cu realitățile, dar probabil că s-a schimbat ceva în privința celor cu fisele la vreun tonomat în oraș. La revedere! Sunt cel mai tare organism de presă din Timișoara, cu pagina mea de Facebook. Așadar, vreți să veniți aici, nu vreți să veniți, la revedere, eu îmi văd de treabă. Nu e nicio problemă, nu aia contează. Eu am 35.000 (de fani pe Facebook – n.r.) fără niciun cent”, a ridicat vocea Robu.

Dialogul surzilor (pardon, de fapt este un monolog) a mai continuat mult și bine în aceeași notă.

Din respect pentru cititori, Banatul Azi va consemna toate acțiunile cu adevărat importante pentru cetățeni, puse în practica de colectivul Primăriei. Acestea privesc direct cetățenii. Dar ieșirile nervoase ale președintelui-primar Robu nu vor mai apărea.  Atunci când tristul personaj va respecta oamenii și realitățile în care trăim cu toții vom mai vorbi, dacă va fi cazul, despre acest primar de care începe să ne fie, tot mai multora dintre noi, rușine!

Citește și :