Istorie și aventură într-o singură… tură: „Tura prin cultură”

188

O porție mare de mișcare asezonată sănătos cu un pic de cultură, un strop de istorie și multe informații inedite. Aceasta este rețeta unui proiect special inițiat de Direcția Județeană pentru Cultură Timiș în colaborare cu Asociația Alergotura. Lună de lună, amatorii de mișcare în aer liber vor avea șansa să alerge… prin istorie. „Tura prin cultură” le propune acestora o serie de trasee delimitate de puncte importante din punct de vedere arhitectural sau arheologic.

„Județul Timiș are multe locuri interesante de descoperit. Locuri cu povești și peisaje de ținut minte. Ne-am gândit că e mult mai tentant să le descoperim și altfel. Să le descoperim îmbinând istoriile lor cu… mișcarea. Astfel, le-am propus celor de la Asociația Alergotura trasee pentru turele organizate de ei, trasee de-a lungul cărora să punctăm astfel de locuri. Trebuie spus că fiecare astfel de tură va beneficia de un ghid care le va spune participanților poveștile locurilor vizitate. Am probat până la acest moment două astfel de trasee – la Cornești și la Jdioara – care s-au bucurat de un mare succes.” – spune Victor Bunoiu, consilier DJC Timiș, inițiator al proiectului.

Proiectul urmează să se desfășoare lunar, în lunile în care condițiile meteo sunt favorabile. Următoarele trasee propuse de DJC Timiș sunt:

Traseul districtelor românești (aproximativ 4,5 km, având ca puncte marcate cetatea Gladna Română și biserica de lemn din Zolt)

Traseul „Dumnezeu Iubește lemnul” (aprox 7 km, având ca puncte marcate biserica de lemn din Crivina de sus și biserica de lemn din Poeni)

Traseul formei perfecte (aproximativ 6 km, puncte marcate: cetatea de pământ de la Mașloc și satul circular Charlottenburg)

Traseul „Pavel Chinezul” (aproximativ 7,5 km, puncte marcate: cetatea de pământ Satchinez și conacul de la Hodoni)

Traseul Kurganelor (aproximativ 7 km, puncte marcate: movilele de pământ de la Sânpetru
Mare)

Datele la care se vor desfășura aceste evenimente vor fi anunțate pe site-ul și pagina de facebook a Asociației Alergotura. Tot acolo doritorii se vor putea și înscrie. Participarea se face conform Regulamentului de funcționare a Asociației.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.