Începe a IV-a ediție a Festivalului „Sub bagheta lui Merlin”

211

Zeci de actori păpușari, 21 de spectacole pentru toate vârstele

70 de ani de teatru de animație și mare sărbătoare pentru Timișoara. O nouă ediție a Festivalului Internațional de Animație „Sub bagheta lui Merlin” a început duminică, 29 septembrie. Festivalul a debutat cu spectacolul premiat cu Premiul pentru regie și Premiul pentru interpretare la Festivalul de Animație ImPuls de la București, „Extraterestrul care își dorea ca amintire o pijama” de Matei Vișniec, în regia lui Béres László.

Pentru toți spectatorii, indiferent de vârstă, Teatrul „Merlin” a pregătit un program deosebit de bogat care se întinde pe durata unei săptămâni, cu cele mai reprezentative spectacole din țară și din străinătate.

Festivalul aduce 17 trupe de teatru în concurs, 21 de spectacole, 6 țări participante: România, Spania, Franța, Bulgaria, Ungaria, Republica Moldova. Nu lipsesc nici alte activități și evenimente: două concerte, The sound of classics și Sculpting Sounds – Cari Tibor Project, un vernisaj al expoziției de afișe și fotografii de arhivă, Merlin 70, și o lansare de carte a colegilor noștri de la București care aduc la Timișoara Teatrul de Animație în România – Album Centenar, o lucrare coordonată de reputatul regizor Cristian Pepino și prezentată de domnul Călin Mocanu, care este și manager de proiect. Pentru copiii care doresc să se implice în mod direct și creativ a fost pregătit un atelier de construcție personaje-păpuși, coordonat de artistul plastic Marina Nicolici, anul acesta vedeta-păpușă fiind chiar Merlin.

Puteți să alegeți din zecile de titluri prezente în program atât spectacole pentru copii foarte mici: O poveste într-un acvariu, Peter Pan, Petrică și Lupul, Apolodor, Crăiasa Zăpezii, Regele smoc de barbă, Ciobănașul cu ochi de stele, Dragonul, cât și pentru cei mai măricei: O noapte furtunoasă (operă cu păpuși), Cartea cu Apolodor, Cusut… cu ață albă. De asemenea, și oferta de spectacole pentru tineri este mare: Eu, Sisif, prezentat de Puppet’s Lab, Bulgaria, Ole! Întâlnire între un clovn și flamenco, un spectacol de teatru-dans de Elodie Hatton, propus de La Crique, Franța și Jocul timpului, superbul spectacol nonverbal prezentat de David Zuazola, Spania.

Spectacolele Fierarul satului și Ciobănașul cu ochi de stele se vor juca în limba maghiară, iar Eu, Sisif, va avea, parțial, text supratitrat în limba română.

Festivalul internațional de Animație „Sub bagheta lui Merlin”, susținut de Consiliul Județean Timiș, este un prilej extraordinar pentru copii și tineri să vadă spectacole valoroase, contemporane, multe dintre ele fiind premiate la alte festivaluri. Profesioniștii din teatru au parte de discuții constructive și schimb de experiență, iar întreaga familie poate petrece timp de calitate.

LĂSAȚI UN MESAJ