Încep înscrierile la învățământul profesional dual pentru Hamilton Central Europe

65

În perioada 3 – 7 iulie absolvenții claselor a VIII-a se pot înscrie la unul dintre liceele care organizează clase de învățământ profesional dual.

Hamilton Central Europe, partener al Școlii Duale Banat din cadrul Liceului Tehnologic Energetic „Regele Ferdinand I” din Timișoara și al Liceului Tehnologic Electrotimiș formează alături de aceste licee, timp de 3 ani, viitori meseriași în domeniul Operator mașini cu comandă numerică (CNC). Compania continuă să investească pentru specializarea tinerilor atât în echipamente dedicate, cât și în pregătirea echipei care mentorează elevii.

În perioada 3 – 7 iulie au loc înscrierile la învățământul profesional dual dezvoltat în cadrul mai multor licee. Se pot înscrie absolvenții claselor a VIII-a interesați de a învăța de la specialiști o meserie căutată pe piața muncii și bine plătită.
Pentru anul școlar 2023 – 2024, cele două licee cu profil tehnic partenere ale Hamilton Central Europe scot la concurs numărul de locuri solicitat de partenerii lor, agenții economici din județul Timiș, după cum urmează:

– Școala Duală Banat din cadrul Liceului Tehnologic Energetic “Regele Ferdinand I” din Timișoara: 96 de locuri, din care 12 pentru specializarea Operator CNC;
– Liceul Tehnologic Electrotimiș: 24 de locuri, din care 12 pentru specializarea Operator CNC.

Hamilton Central Europe continuă să se implice și în anul școlar 2023 – 2024, când urmează să primească spre formare încă 4 elevi, în departamentele de Prelucrări Mecanice, unele dintre cele mai performante și dotate din țară.

„În acest moment avem 11 elevi care își desfășoară activitatea practică la noi în companie. Pe lângă beneficiile materiale pe care le oferim elevilor (bursă, masă, transport și echipamente gratuite), ei beneficiază de un mentor dedicat, care le este mereu alături în procesul de învățare.” a declarat Corina-Aurora Kovacs, Director Administrativ Hamilton Central Europe.
Investiții în spații, echipamente și mașini dedicate elevilor pentru învățare Timp de trei ani elevii vor face practică nu doar în atelierele școlilor, ci mai ales în cadrul companiei, unde beneficiază de spații de lucru moderne, echipamente și mașini dedicate, de ultimă generație.

„Ne-am alăturat acestui program de învățământ în sistem dual în anul 2021, motivați și convinși de faptul că învățarea practică poate face diferența în a avea viitori angajați bine pregăți, specializați conform cerințelor noastre. Investim în fiecare an nu numai în echipamente și mașini pe care elevii învață – celor 3 strunguri existente, anul acesta am mai achiziționat o freză CNC, ci și în specializarea noastră, ca echipă, în a adopta sau dezvolta cele mai bune metode de predare și învățare. Colaborăm cu parteneri din domeniu și urmărim mereu exemplele de bune practici din țară și din străinătate.” a declarat Constantin Laslău, Director Operațional Hamilton Central Europe.

Parteneriate cu instituții care sunt modele de bună practică La invitația Asociației Kolping România, o echipă a Hamilton Central Europe a vizitat săptămâna trecută două licee din Brașov, cu tradiție în dezvoltarea învățământului profesional dual în România:
Școala Profesională Germană Kronstadt – cea care, alături de Școala Duală Banat din Timișoara puneau bazele învățământului dual în România și Colegiul Tehnic „Maria Baiulescu” – prima școală profesională duală în domeniul ospitalității din România, fondată în parteneriat cu Asociația Kolping.

„Am fost plăcut impresionați de ceea ce am văzut la cele două licee din Brașov, de modul cum cadrele didactice au găsit cele mai bune metode de atragere și învățare a tinerilor, iar pentru acest lucru și rezultatele obținute le felicităm. Am plecat cu multe idei de acolo, care sperăm să contribuie la evoluția programului nostru.” a declarat Ciprian Ractei, Director General Hamilton Central Europe.

„În ultimii 10 ani, Kolping România a contribuit la schimbarea modului în care se desfășoară formarea profesională. Centrele Kolping de Formare Practică în Turism oferă posibilitatea de calificare și perfectionare în diferite domenii. Se pune accent pe exersarea practică a deprinderilor și pe oferirea de stagii de pregătire pentru tineri. Anual, 40-50 elevi și studenți sunt îndrumați în carieră și iau parte la stagiile de practică organizate în cadrul centrelor Kolping de formare.”, a declarat Eduard Dobre, Director Kolping România.

Colaborare cu Ambasada Confederației Elvețiene în România – susținător al învățământului profesional dual din România

O delegație a Ambasadei Confederației Elvețiene în România, condusă de doamna Andreea Pena, Senior Programme Officer, a vizitat recent Hamilton Central Europe. Membrii delegației au discutat cu echipa Hamilton despre modul în care decurge în acest moment proiectul învățământului dual, dar și despre planurile de viitor.
Vizita face parte dintr-o serie mai amplă de vizite pe care delegația le-a realizat în România în perioada 19 – 26 iulie, cu scopul de a evalua împreună cu părțile implicate în învățământul profesional dual un viitor program comun.

Despre învățământul profesional dual

Învățământul dual reprezintă o formă de organizare a învăţământului profesional, organizat la inițiativa operatorilor economici, ce asigură oportunități sporite de educație și formare profesională, în relație cu un potențial loc de muncă. La școlile duale companiile se implică în tot ce înseamnă școlarizarea elevului și îi asigură practica în interiorul companiilor, elevii învățând de la mentori dedicați. Printre beneficiile elevilor de la învățământul profesional dual se mai numără:
bursă lunară de 400 lei; masa și cazarea gratuite; obțin un certificat de calificare profesională recunoscut în Europa – Europass; prioritate la angajare după finalizarea celor 3 ani.

Despre Hamilton Central Europe

În România, Compania Hamilton și-a început activitatea în anul 2013, în Timiș, prin producția de seringi microlitrice și ace, folosite exclusiv în laboratoarele de cercetare pentru precizia măsurării și pipetării în gama microlitrilor. Odată cu deschiderea Hamilton Central Europe, România a devenit a doua țară din Europa, după Elveția, în care Compania Hamilton desfășoară activități de producție. Astăzi, în fabrica din Giarmata, Timiș, Hamilton Central Europe produce cu ajutorul unei echipe de peste 350 de angajați instrumente de precizie ridicată folosite în laboratoarele de analiză și cercetare (seringi microlitrice, ace, pompe de dozaj, module de pipetare și accesorii), precum și consumabile de unică folosință utilizate în secțiile de terapie intensivă. Produsele fabricate de către Hamilton Central Europe în Timiș sunt utilizate în piețele de profil din Europa, Asia și Africa de Sud, în mare parte în laboratoarele de cercetări științifice, laboratoarele de aplicații analitice și secții de terapie intensivă din întreaga lume.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.