Incendiul de la Primăria Veche arată starea dezastruoasă a clădirilor istorice din oraș

136

După cum deja este cunoscut, recent (sâmbătă), așa din senin, fără a se fi observat ceva suspect înainte, a luat foc o instalație de energie electrică în clădirea Primăriei Vechi din piața Libertății. Pagubele sunt destul de consistente, dar nu s-au semnalat nici un fel de victime. Situația era oarecum previzibilă dacă se ține cont de starea de degradare evidentă a edificiului ce ar fi meritat de mult o temeinică reabilitare, nu doar vopsirea fațadei.

Chiar și aceasta s-a făcut cu circa un deceniu (sau mai mult) în urmă cu materiale neadecvate și puse în operă cu mare indolență. De fapt, acolo se tot încearcă mascarea fațadelor cu tot felul de afișe imense și prelate cu reclame stridente, ce nu fac mai mult decât celebra tichie de mărgăritar pe capul chilugului.

Pentru a face un pic de lumină în acest caz, Universitatea de Vest, chiriașul acelui imobil, face câteva precizări binevenite:

Un incendiu a avut loc sâmbătă seara în clădirea în care își desfășoară activitatea Facultatea de Muzică și Teatru a UVT, din Piața Libertății nr. 1.

Un panou electric aparținând Enel, amplasat la intrarea în clădire, a luat foc, incendiul fiind izolat la scurt timp prin intervenția ISU. În acest caz, UVT și Primăria Timișoara, proprietarul clădirii, urmează să se constituie parte în recuperarea prejudiciului creat și pentru stabilirea daunelor rezultate în urma incendiului.

Circuitul energiei electrice a fost restabilit, iar angajații UVT depun eforturi în a elimina consecințele provocate de incendiu.
Facultatea de Muzică și Teatru a UVT își desfășoară activitatea în clădirea din Piața Libertății nr. 1 în baza unui contract de comodat semnat cu Primăria Timișoara, proprietarul clădirii.

Reprezentanții Universității au avut în această dimineață o întâlnire cu cei ai studenților Facultății, în care le-a fost prezentat statutul juridic al clădirii și demersurile UVT către Primăria Timișoara pentru reabilitarea cât mai urgentă a imobilului.

Mâine, la ora 12.00, reprezentanții UVT, împreună cu conducerea facultății și reprezentanți ai studenților, vor avea o întâlnire cu primarul municipiului, pentru a discuta care sunt pașii concreți în vederea reabilitării clădirii.

„Considerăm că îngrijorarea studenților este îndreptățită, în contextul în care clădirea nu a fost ferită de incidente nefericite în ultima perioadă, aflându-se în stare avansată de degradare, fapt semnalat în mai multe rânduri proprietarului. Siguranța studenților și a angajaților noștri este prioritară. Astfel, căutăm soluții pentru punerea în siguranță a activității. Luăm în calcul inclusiv identificarea unei soluții de relocare, până la rezolvarea problemelor”, spun reprezentanții UVT.

LĂSAȚI UN MESAJ