În an electoral, parlamentarii plâng de mila pensionarilor: „De fructe exotice, n-au – săracii – bani”

184

Într-un an 2016 electoral, în care realităţile economice nu mai contează, ci doar votul, parlamentarii se întrec în „oferte”… pe banii altora. Peste 50 de senatori PSD, PC şi UNPR şi-au pus semnătura pe un proiect legislativ de modificare a Codului fiscal care elimină impozitarea pensiilor şi măreşte deducerea personală acordată pentru persoanele fizice care au un venit lunar brut de până la 1.500 lei inclusiv. Totodată, PSD, PC şi ALDE propun ca, în cazul pensiilor, contribuţia la asigurările sociale de sănătate să fie suportată de către stat, modificând şi baza lunară de calcul.

Expunerea de motive a acestui proiect începe cu un elogiu adresat bătrânilor şi cu acuze la adresa guvernanţilor cum că ar suferi de ”gerontofobie”.

”Bătrânii noştri au mâncat salam cu soia, au primit pâine, zahăr, ulei şi făină cu porţia, au stat în frig punându-şi o haină în plus pe ei, în multe localităţi distribuţia energiei electrice fiind doar de patru ore dintr-o zi, an la rând, şi au achitat întreaga datorie la FMI de peste 10 miliarde de dolari. Bătrânii noştri nu ne-au lăsat datorii. Din contră. (…) Bătrânii noştri au strâns, din munca lor, în visteria ţării, miliarde de dolari. Bătrânii noştri şi-au rupt bucătura de la gură ca să ne crească şi să nu simţim lipsurile, şi-au cârpit hainele, au făcut economii ca să ne ţină la şcoală sau ca să ne ajute să ne cumpărăm un acoperiş deasupra capului. Bătrânii noştri ne cresc şi acum copiii şi nepoţii. Cu dragoste. Şi nu se plâng. Strâng din puţinul lor o sută de lei s-o dea copilului când pleacă la facultate…”, scrie senatoarea PC Cristiana Anghel.

”Îi vezi la piaţă cum îşi caută mărunţişul pentru un kilogram de mere. De fructe exotice, n-au – săracii – bani. Te doare sufletul când îi vezi cum oftează în faţa unei vitrine cu prăjituri şi cum trec mai departe înghiţindu-şi lacrimile umilinţei. În magazine se uită de zece ori la un preţ, compară şi apoi cumpără cel mai ieftin produs. Uneori nici pe acesta nu şi-l pot permite. Pentru că le mai trebuie bani şi pentru medicamente. Şi acestea sunt scumpe. Şi multe. (…) După pensionare, oricât de tragic sună, moartea devine singura aşteptare. Pentru ea, bătrânii noştri se pregătesc aşa cum odinioară se găteau pentru o sărbătoare sau o vacanţă. Este drept? Este corect? Este uman?! Este creştineşte?! Este constituţional? Nicidecum. S-au furat miliarde de euro. Ţara a fost scoasă la mezat. Nu avem bani pentru pensiile bătrânilor noştri?! O minciună sfruntată!”, concluzionează textul expunerii de motive.

Pentru a se asigura că măsurile propuse se vor pune în practică, proiectul mai stipulează imposibilitatea de modifica prin ordonanţă prevederile Codului Fiscal.

Deputatul PSD Ninel Peia vine şi el cu un proiect de lege care prevede acordarea unei indemnizaţii viagere pentru femeile care au trei sau mai mulţi copii, acestea fiind cuprinse între 30 şi 50% din salariul mediu net pe economie, ceea ce ar însemna între 630 şi 1000 lei, plus titlul şi medalia de ”Mamă Eroină”.

Tot în ajutorul părinţilor vine şi un proiect de lege iniţiat de senatorul PNL, Dragoş Luchian. Conform proiectului de lege, copiii de până la 3 ani ar putea fi excluşi din numărul persoanelor care plătesc cheltuielile cu apa, căldura sau gazul în cadrul asociaţiilor de proprietari.

Un proiect de lege susţinut de 91 de parlamentari de la toate grupurile politice prevede înfiinţarea a 544 de creşe noi în toată România, indiferent de nevoile specifice fiecărei localităţi.

Senatorul UNPR, Constantin Popa, a anunţat că va depune un proiect de lege prin care toţi angajatorii vor fi obligaţi să ofere tuturor angajaţilor o masă caldă, la masa de prânz.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ