Imago o expoziție ce vrea să fie altfel

325

În spectrul destul de larg al manifestărilor culturale plastice timișorene una din cele mai mai mici felii o reprezintă cea a imaginii fotografice. În ciuda unei tradiții puternice a mișcării fotografice și de cineclub, orașul nostru a pierdut foarte mult din această întâietate.
Abia se mai găsesc câțiva entuziaști care încă mai cred că se poate face artă fotografică și la noi în oras. Un grup destul de larg, cândva, numit f:5,6 duce de câțiva ani o luptă cu morile de vânt. Dar una din reușite se poate considera „bienala națională de fotografie”, care se încăpățânează să meargă mai departe.

Raoul Șeptilici, unul din organizatori, povestește pe scurt ce se vrea a fi initiațiva lor.
În 2011 a pornit ideea de a reînoda tradiția intreruptă timp de două decenii a unei bienale de artă fotografică. Prima ediție a bienalei „Imago” a avut ca temă Focul. În anul 2016 s-a ajuns iată la ediția a treia, cu tema Pământul. Dacă spunem că între ele a mai fost și tema Apa, iată că încet se adună toate elementele primordiale în preocupările artiștilor.
Ediția din iarna ce a trecut a fost dedicată celui care a fost mentorul majorității fotografilor, dar mai cu seama un mare prieten, Onuț Danciu, plecat dintre noi înainte să vadă finalizată expoziția.

Juriul bienalei a avut o sarcină destul de complexă, de a analiza și a pune la locul potrivit un număr de peste două sute de lucrăr,i din care au fost selectate în jur de 70. Pentru efortul lor merită pomeniți jurații : Stelian Acea, Gheorghe Șvaițer, Eugen Bercei, Lucian Ionică și Dana Stancoviciu, toti artiști reputați în domeniile lor, care au și fotografia în centrul atenției lor.

Merită de asemenea enumerați, cel puțin premianții bienale,i pentru efortul lor de a aduce în fața publicului viziunea proprie despre Pământ. Dar toți participanții ar fi meritat să fie cunoscuți.
-Premiul întâi Maria Daniela Stăncioiu
-Premiul doi Marian Plaino
-Premiul trei Liviu Tulbure
-Premiu pentru originalitate Virgil Babușcov
-Mențiune Marius Marcu.

Iată cum o institutie aparent de altă factură cum este Muzeul Național al Banatului, împreună cu Asociația Culturală f:5,6 fac de câțiva ani eforturi pentru a revigora arta imaginii. Iar amintirea primului președinte al asociației Onuț Danciu a meritat expunerea, din nou, a lucrărilor într-un bis binevenit.

Lucrările se pot admira pe simezele galeriei de artă a Primăriei Timișoara din Piața Victoriei, nr 5.

LĂSAȚI UN MESAJ