Iarna prin parcurile orașului. FOTO

318

Mai mult de două treimi din țară este sub zăpadă. Viscolește ca în inima Siberiei. Cele mai multe zone sunt sub atenționarea diferitelor coduri de culori.

De parcă Banatul ar fi undeva pe la tropice, la noi iarna este de cele mai multe ori diferită. Vreme călduță și cam uscată este în răspăr cu ce se întâmplă peste munți. În această iarnă pentru a doua oară a nins în noaptea trecută. De la ferestre și la lumina puțină a serii totul părea acoperit de nea. Pospaiul de alb nu era mai gros de un centimetru. Dimineața, cele câteva raze răzlețe de soare au topit cam tot. Doar parcurile timișorene au scăpat cu pătura de zăpadă câteva ore în plus.

Copiii ce au vacanță ar fi trebuit să se bucure cel mai mult de omătul subțirel. Dar nu prea au profitat de zilele de odihnă. Fie sunt plecați în tabere și excursii pe plaiuri cu zăpadă adevarată fie nu se îndeamnă să se dea cu săniuța prin parcuri. Rar de tot câte un copil atent supravegheat încearcă să facă câte un bulgăre. Doar un mic grup de adolescenți ascunși bine în umbra unor tufe din parcul Doja (fost Doina) se dedau la sporturi de iarnă mai puțin convenționale. Încercau să încălzească atmosfera cu ceva tutun și scrutau foarte atent aleile să nu apară inamicul. Noroc cu câte un cățel ce pare să aprecieze o mică plimbare în aer liber indiferent de vreme.

Nici parcul special amenajat pentru distracția celor mici nu era prea animat. În loc să fie vacarm vesel de glasuri de puștani era o liniște destul de adâncă. Pe patinoarul artificial ce poate primi câte o sută de copii într-o serie se dădeau pe gheață (un fel de-a spune că de fapt este o suprafață sintetică) doar patru tineri. Doi începători și doi ceva mai pricepuți. Abia într-un târziu au mai intrat încă doi tineri dar tot începători ce nu se țineu bine pe picioare. Nu știm cât de distractiv este să patinezi pe plastic dar de căzut se cade mai ceva ca pe gheață adevarată.

Chiar dacă nu sunt acoperite în întregime de alb parcurile noastre își păstrează farmecul chiar și în acestă imitație de iarnă cam fadă.

LĂSAȚI UN MESAJ