Hărțuirea ar putea fi amendată de polițiști cu până la 100.000 de lei

172
Woman pushing away co-worker

Deși nu există momentan decât pedepse penale pentru faptele de hărțuire, în viitor s-ar putea aplica inclusiv amenzi de până la 100.000 de lei pentru faptele de hărțuire în privat sau în public. O astfel de inițiativă legislativă a fost aprobată prin vot de Senat, săptămâna aceasta.

Hărțuirea cuiva (fie în public, fie în privat) nu e pedepsită decât penal, în condițiile din Codul penal. Un proiect normativ care a trecut luni de Senat ar putea veni să umple acest gol legislativ în viitorul apropiat, potrivit avocatnet.ro. Astfel, hărțuirea cuiva într-un loc public va putea fi amendată de polițiști cu până la 100.000 de lei, potrivit Propunerii legislative pentru completarea Legii 202/2002 privind egalitatea de şanse şi de tratament între femei şi bărbaţi. Documentul mai are nevoie acum și de votul favorabil al Camerei Deputaților, care este for decizional în acest caz. Apoi, ca să se aplice, el trebuie aprobat de șeful statului și publicat în Monitorul Oficial.

Propunerea vizează orice fel de hărțuire, mai ales cea sexuală și psihologică, nu doar în public, dar și în privat. Dar dacă va fi vorba de hărțuirea stradală, de exemplu, va trebui aplicată o amendă mai mare, se subliniază în proiect. Ce înseamnă asta? Că polițistul va putea să amendeze pe loc persoana care e surprinsă hărțuind pe cineva, fără să trebuiască deschis un dosar penal pentru asta. „Este interzis orice comportament de hărțuire, hărțuire sexuală sau hărțuire psihologică definite conform prezentei legi, atât în public, cât și în privat”, scrie în proiectul votat la Senat, unde se precizează apoi că astfel de fapte se vor considera contravenții și se vor sancționa cu amenzi între 3.000 și 100.000 de lei (dacă nu e vorba deja de o infracțiune).

De sancționarea acestor fapte se vor ocupa ofițerii și subofițerii din cadrul Ministerului Afacerilor Interne, potrivit proiectului.

Sursă: glasul-hd.ro

LĂSAȚI UN MESAJ