Guvernul vrea să introducă PENSIILE OCUPAŢIONALE

257

Ministerul Muncii a elaborat un proiect de lege privind sistemul de „pensii ocupaționale”, diferit de Pilonul I (pensie de stat), Pilonul II (pensie administrată privat) și Pilonul III (pensie facultativă), contribuția lunară maximă fiind de o treime din salariul brut. Legea se află în circuit de avizare în Guvern, urmând să ajungă pe masa Executivului pentru a fi adoptată și trimisă Parlamentului.

Pensia ocupațională va fi facultativă.

„Contribuţia poate fi de maximum o treime din veniturile sale salariale brute lunare sau din veniturile asimilate acestora fără a depăşi, împreună cu celelalte reţineri pe care le-ar avea, jumătate din salarii, respectiv din veniturile asimilate. Contribuţia poate fi împărţită între angajat şi angajator”, se arată în proiect.

Legea elaborată de Ministerul Muncii mai spune că valoarea lunară a contribuției urmează să fie negociată de doritori fie cu angajatorul fie direct cu firmele care administrează un fond de pensii ocupaționale.

Participanţii pot, în orice moment, să modifice, să suspende sau să înceteze contribuţiile proprii la un fond de pensii ocupaționale, fără niciun fel de sancţiune.

De asemenea, angajatorul nu poate reține contribuții pentru pensie ocupațională fără acordul scris al angajatului și angajatul nu poate fi condiționat la angajare de semnarea unui asemenea acord. În schimb, angajatorul poate stabili cuantumuri diferenţiate de contribuţie proprie pentru angajaţii săi pe criterii de vechime, funcţie sau drepturi salariale.

sursa: stiripesurse

LĂSAȚI UN MESAJ