22 C
Timișoara
miercuri 12 iunie 2024

Gripa mai ucide doi bănățeni

Institutul Național de Sănătate Publică (INSP) anunță că au fost confirmate alte cinci decese cauzate de virusul gripal. Numărul total al deceselor din acest sezon a ajuns la 45.

Este vorba despre cinci femei cu vârste cuprinse între 54 și 78 de ani, două dintre acestea fiind din județul Suceava, alte două din Caraș-Severin, iar a cincea victimă din Satu-Mare.

Toate cele cinci persoane erau nevaccinate. Cele două cazuri din Banat sunt două femei în vârstă din comuna Zorlențul Mare, iar decesul a fost confirmat de DSP Caraș-Severin.

Numărul total de decese de la debutul sezonului 2017-2018 a ajuns astfel la 45.

Ministerul Sănătății a transmis populației o serie de măsuri care trebuie luate la nivelul atât al spitalelor, școlilor sau al farmaciilor, cât și de fiecare persoană în parte, pentru a preveni eventuale îmbolnăviri cu gripă. Astfel, managerii de spitale au obligația să se asigure că sunt respectate cu strictețe măsurile igienico-sanitare în unitățile sanitare și că personalul medical are la dispoziție și poartă echipamentul de protecție. De asemenea, Ministerul Sănătății a solicitat direcțiilor de sănătate publică să prezinte, în cel mai scurt timp, o situație a stocurilor de medicamente antivirale specifice pentru gripă existente în spitale și, după caz, să solicite suplimentarea stocurilor, astfel încât să fie disponibile medicamentele necesare pentru tratamentul pacienților internați.

Și farmaciile trebuie să se asigure că au medicamente și produse necesare prevenirii și tratării gripei.

Totodată, avertizează MS, este necesar ca în grădinițe și scoli, în fiecare dimineață, cadrele medicale să realizeze un triaj, astfel încât să poată fi evitată răspândirea virusului gripal.

La ultima ședință cu medicii de familie din județ aceștia atrăgeau atenția conducerii DSP Caraș-Severin că lipsa vaccinului antigripal va crea probleme, discuțiile având loc la finele anului trecut iar județul nu primise încă vaccin. Cele două persoane decedate erau persoane în vârstă și se încadrau la grupele expuse, care ar fi trebuit să primească vaccin gratuit.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Alte subiecte :

Citește și :