4.1 C
Timișoara
marți 19 martie 2024

Ghiroda va avea cel mai modern campus universitar din România | FOTO-VIDEO

De mai mulți ani, Universitatea de Medicină și Farmacie „Victor Babeș din Timișoara se confruntă cu probleme legate de spațiile insuficiente.
Numărul crescut de studenți și diversificarea ofertei educaționale au dus la situația ca actualele clădiri să nu mai corespundă din punct de vedere al capacității fizice a sălilor de curs, de laborator sau de alte lucrări.
Nici universitatea nu dispunea de fonduri suficiente pentru a construi din temelie ceva nou și nici autoritățile locale nu și-au putut asuma o astfel de sarcină investițională. Într-un final mult așteptat se întrevede o soluție ce pare optimă pentru toate părțile.
Marți a avut loc evenimentul atât de dorit. A fost semnat un acord de parteneriat ce are ca scop o investiție serioasă. E vorba de „Construirea de Corpuri de Clădire pentru Universitatea de Medicină și Farmacie „Victor Babeș” din Timișoara, în apropierea orașului, pe teritoriul comunei Ghiroda.
Dacă se ține cont de proximitatea municipiului și de infrastructura de transport foarte dezvoltată în zonă, este alegerea ideală. Să nu uităm că până în Ghiroda există chiar și o linie de troleibuz care circulă suficient de bine.
Evenimentul a umplut sala Senatului cu autorități, miniștri, profesori.
Invitați de onoare a fost Cseke Attila, actualul ministru al Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației, respectiv Sorin Câmpeanu, ministrul Educației căruia i s-a alăturat și Irina Manuela Pătrășcoiu, directorul Companiei Naționale de Investiții.
Sigur că nu au putut să lipsească nici principalii beneficiari ai proiectului, anume membrii Senatului și Consiliului de Administrație al UMFVBT.
Campusul universitar ce acum este desenat doar pe planșe va fi în curând una din cele mai moderne capacități de cercetare și învățământ și va scoate din visteria statulului nu mai puțin de 24 de milioane de euro.
Dacă totul merge bine, firma Strabag va finaliza bijuteria arhitectonică în 24 de luni. Proiectul de investiții prevede construirea unui edificiu cu două amfiteatre moderne, zece săli de seminarii, centru de conferințe, muzeu de antropologie, centru expozițional, birouri pentru cadre didactice și personal științific, două săli de studiu și discuții, grupuri sanitare, spații tehnice și administrative, spații de circulație și ascensoare.
De asemenea, se vor construi și dota un corp de clădire cu rol didactic, dar și un imobil cu unități de cazare, sală și terenuri de sport.
Construcția va avea dotări moderne, instalații electrice, de protecție împotrivă șocurilor, sistem de avertizare și detecție la incendiu, sistem voce-date, sistem de supraveghere video, sistem de avertizare panică, instalații de stins incendii, instalații termice, de ventilare, precum și de irigare a spațiilor verzi.
„Sunt onorat că sunt aici și că am propus guvernului această investiție. Noul campus consacră rolul Universității de Medicină și Farmacie Timișoara în România. Noul campus trebuie să aducă o atmosfera modernă, noi trebuie să ținem pasul cu vremurile. Este o investiție importantă. Avem mai multe proiecte în Timișoara, sunt trei cămine studențești în lucru, dar acest campus va fi cea mai importantă investiție. Este un proiect care rezolvă integrat necesitatea vieții studențești, unul care să încadreze partea de educație cu alte aspecte ale acestei vieți. Sunt trei tipuri principale de investiții în acest complex. Vor fi două amfiteatre, săli de seminarii, la care se adaugă o parte de relaxare. Aceasta include un bazin didactic, sală de recuperare, o sală de sport, terenuri cu nocturnă, iar cea de a treia parte se referă la căminele studențești. Trebuie felicitată conducerea universității, proiectul e al lor. Gândirea a venit de jos. Noi suntem constructorii. Vom duce acest proiect de la vis la realitate” a spus spus ministrul Cseke.
„Este un vis care devine realitate. Au fost perioade lungi în care am încercat să gândim acest proiect, pot să spun că este unul integrat. Medicina nu e doar o profesie, medicul trebuie să aibă și alte calități. E vorba despre dragostea de om, în primul rând. În noul campus vom avea și primul muzeu de antropologie. Medicul va trebui să se aplece și spre arte, iar noi vom avea o sală de expoziții. De asemenea, vom avea săli de conferințe, vor fi facilități sportive. Mulțumesc ministrului Dezvoltării, dar și celui de la Educație pentru sprijinul acordat. De asemenea am încredere în firma de construcții care se va ocupa de proiect, în experiența vastă a acesteia” a explicat situația profesorul Octavian Crețu

Alte subiecte :

Citește și :