„Gaura lui Dragnea” nu e de 10 miliarde, ci de 30 de miliarde de lei

826

Fostul consilier de stat în cadrul Cancelariei premierului Cioloș, Ionel Dancă, explică, pe pagina sa de Facebook, cum e cu „gaura bugetară” şi atrage atenţia că aceata nu e de 10 miliarde, ci de 30 de miliarde de lei.

„Acum că ne-am lămurit cum e cu „gaura bugetară” a lui Dragnea, care nu există, să încercăm totuşi să înţelegem de unde vine nervozitatea PSD pe acest subiect. O să demonstrez mai jos că de fapt „gaura” nu e la noi, în bugetul din 2016, ci la ei, în bugetul pentru 2017. Şi nu e de 10 miliarde lei, ci de 30 miliarde lei!

Totul pleacă de la faptul că în programul lor de guvernare au supraestimat veniturile pentru 2017 cu mult peste realitate. Că să-şi pună în aplicare promisiunile au nevoie de un buget de 253 miliarde lei în acest an, ceea ce noi am tot spus că e total nerealist. Tocmai execuţia bugetară din 2016 ne-a făcut să fim foarte prudenţi tot anul şi în final să ne încadrăm în ţintă de deficit. Că să nu mai vorbim de proiecţia bugetară lăsată de guvernul Ponta care a fost total nerealistă în condiţiile în care anticipa o scăderea a încasărilor de doar 1% în 2016 în condiţiile în care TVA a fost redus cu o cincime, de la 24% la 20%.

Execuţia bugetară din 2016 ne-a arătat o scădere în medie de 9% la încasările din TVA. (Deci scazi cu 20% cota de TVA şi încasezi cu 9% mai puţin, asta arată chiar o colectare mai bună:) De aici însă avem 10,5 miliarde lei mai puţin la încasări, că urmare a reducerii de taxe. Mai adăugăm la acestea şi estimările de încasări din fonduri europene nerealizate, tocmai pentru că situaţia programelor europene găsită de noi a fost dezastruoasă. (Aici PSD nici nu ar trebui să se plângă prea mult, pentru că ce-a fost pregătit în 2016 şi nu s-a realizat ar putea fi făcut în 2017 şi deci o şansă în plus pentru ei să aibă venituri mai mari.)

Chiar şi aşa, cu o diferenţă de cca 8 miliarde lei între estimare şi nivelul realizat, tot au fost mai mult de 4 miliarde lei din fonduri europene decontate iar cheltuite aproape 6 miliarde lei. Mai mult, trebuie spus că ceea ce nu s-a realizat din veniturile estimate nici nu s-a cheltuit şi aşa am reuşit să încheiem anul cu un deficit de 2,6%, sub estimările iniţiale de 2,8%.

Prin urmare, realitatea arată în 2016 un nivel al veniturilor de cca. 221,5 miliarde lei faţă de estimarea iniţială de 236 miliarde lei (ceea ce ştiam şi asta ne-a făcut prudenţi) cu mult sub nivelul de 253 miliarde lei prognozat de PSD pentru 2017 (ceea ce le-am spus că e nerealist). Aşadar, gaura nu e la noi, în bugetul din 2016, ci la ei, în 2017, şi nu e de 10 ci de 30 miliarde lei. Cum vor reuşi o creştere a veniturilor cu 15% în 2017 faţă de 2016 pentru a acoperi această diferenţă între promisiuni şi realitate este o foarte bună întrebare la care ei ar trebuie să răspundă, nu noi. Această poate să fie într-adevăr o surpriză neplăcută”, scrie fostul consilier Ionel Dancă.

1 COMENTARIU

  1. …….deci minciunile au picioare scurte, dl Dragnea. Degeaba căutați sa va prezentați atit de „cool” la la interview cu jurnaliști. Pacat de un popor atit de bun si îngăduitor, care a suferit cumplit in timpul comuniștilor, ca sa fie acum mințiți de alti ” itsinumoc”

LĂSAȚI UN MESAJ