Funcționarii Primăriei Timișoara, 4.000 de zile de concediu medical. Fritz cere control

102

Funcționarii Primăriei Timișoara au stat prea mult în concediu medical. Aceasta este concluzia lui Dominic Fritz, care a cerut Casei Județene de Asigurări de Sănătate să verifice situația.

Potrivit administrației locale, în perioada ianuarie-august 2021 concediile medicale au crescut cu 225 față de aceeași perioadă a anului trecut, ajungând la un total de 750. De aceste concedii medicale au beneficiat, în 2021, 594 de angajați ai Primăriei Timișoara, față de 428 în 2020, totalizând aproape 3.996 de zile.

„Este adevărat că aceste concedii se înscriu în limitele legale și că suntem în pandemie. Există în Primărie oameni care muncesc, împing lucrurile înainte, și unii dintre ei au avut probleme de sănătate reale. Dar și angajați care, atunci când primesc o sarcină, își iau un medical. Iar noua organigramă a avut un impact major asupra stării de sănătate a unor foști șefi de direcții, care o țin, de atunci, din ‘medical’ în ‘medical’. Aceasta este o modalitate de a bloca activitatea în unele compartimente și nu este acceptabil să abuzezi de un drept individual legal prejudiciind interesul public.După apariția în spațiul public a unor informații legate de concediile medicale, am solicitat o analiză și o situație comparativă cu anul trecut”, a declarat primarul Timișoarei, Dominic Fritz.

Astfel, el a înaintat către Casa Județeană de Asigurări de Sănătate documente împreună cu solicitarea de a realiza un control de fond, cu cooptarea reprezentanților Ministerului Sănătății și a Casei Naționale de Asigurări de Sănnătate. Aceste acte normative dau dreptul CJAS să verifice, în amănunțime, documentele în baza cărora medicii au acordat concediile medicale și să coroboreze datele din aceste documente, iar pentru ultimele două luni să verifice existența planurilor de urmărire a evoluției bolii. De asemenea, în cazul unor nereguli instituția are dreptul să sesizeze Colegiul Medicilor.

„Am fost avertizat că e o practică sistemică, ce nu poate fi oprită, o cutumă în administrația publică. Eu nu mă voi preface că e normal și acceptabil”, a mai transmis primarul Timișoarei.

LĂSAȚI UN MESAJ