Focul și cântul nu sunt prieteni. Mesajul pompierilor arădeni. Foto

70

Detașamentul de Pompieri Ineu a fost alertat, duminică, în jurul orei 12.00 pentru a interveni la un incendiu la o casă în satul Secaci, comuna Craiva. S-a deplasat o autospecială de stingere și 5 subofițeri de la Garda nr. 1 de Intervenție Ineu.

„Când echipajul a ajuns la locul interventiei, situația operativa era următoarea: incendiul se manifesta violent, generalizat la anexe ale locuinței cu rol de magazii, la o capita de fan și la un tractor din curtea gospodăriei, violent și propagat pe mai multe direcții datorita vântului puternic. În urma recunoașterii făcute de către comandantul de echipaj s-a constatat ca exista posibilitatea de propagare a incendiului la casa de locuit și la alte 3 gospodarii și anexe ale vecinilor iar cea mai apropiata sursa de alimentare cu apa este la 8 km în localitatea Tagadau. Forțele și mijloacele de intervenție au fost suplimentate cu doua autospeciale de la Garda nr. 1 de Intervenție Ineu, cu o autospeciala de la Garda nr, 2 de intervenție Chisineu Cris, 1 Autospeciala de la Detașamentul Sebiș, 1 Autospeciala de prima intervenție și comanda, 1 Autospeciala SMURD 1 ofițer și 10 subofiteri și o autospeciala de la SVSU Craiva”, arată pompierii în raport.

Au fost acordate îngrijiri medicale pentru 2 persoane cu atac de panică și unei persoane cu arsuri de gradul I pe mâini și pe față. După aproximativ 8 ore de intervenție, incendiul a fost stins, pompierii reușind să limiteze focul și să salveze casa de locuit și casele vecinilor dar pagubele produse de incendiu sunt foarte mari. Au ars: 600 mp acoperiș, 1 tractor, instalație de erbicidat, 2 căruțe, 11 tone porumb, 10 tine fan, mobilier, lemn de foc, 4 magazii.

Cauza incendiului a fost folosirea „focului deschis în spatii deschise”. În speță, proprietarul a făcut foc afară pentru a fierbe mâncare la animale, a lăsat focul nesupravegheat deși afară vântul avea o viteză foarte mare, iar în apropierea locului în care a făcut foc se aflau materiale combustibile din abundență (fân, lemn).

În ultimele 48 ore, subunitățile ISU ARAD au intervenit pentru stingerea altor 7 incendii de vegetație sau resturi vegetale, în grădini sau în localități, toate provocate de persoane care după ce au dat foc resturilor vegetale, din cauza vântului puternic au „scăpat focul de sub control” și doar intervenția pompierilor au făcut ca aceste incendii sa nu provoace pagube importante.

LĂSAȚI UN MESAJ