Festivalul TESZT începe cu o premieră: Maghiar, spectacol într-o limbă umană teatrală

183

Festivalul Euroregional de Teatru din Timișoara TESZT începe, pentru a noua oară, cu o premieră. Anul acesta, ziua de 22 mai aduce în fața publicului festivalier spectacolul „Maghiar”, coproducție a Teatrului Maghiar de Stat „Csiky Gergely” Timișoara și a Teatrului „Kosztolányi Dezső” din Subotica. Regia îi aparține lui Urbán András, unul dintre regizorii cu cele mai puternice reprezentații din estul Europei.

Prezent în selecția TESZT-ului trecut cu spectacolul „Banul Bank”, regizorul a iscat reacții și discuții aprinse prin abordarea aleasă.

Premiera spectacolului „Maghiar” va avea loc duminică, 22 mai, de la ora 19:00, în Sala Mare a Teatrului Maghiar de Stat din Timișoara, marcând deschiderea celei de-a noua ediții a Festivalului Euroregional de Teatru Timișoara TESZT.

„Nu știu în ce măsură s-ar încadra acest spectacol într-un repertoriu clasic. Dar sunt sigur că vor fi reacții foarte diferite. Depinde și cu ce este obișnuit publicul. Sunt sigur că unii vor căuta discursul politic metaforic. Sper că acest spectacol va ieși în așa fel încât să-și găsească drumul către toată lumea. Indiferent de naționalitate, religie sau orientare politică,” explică Urbán András.

Distribuția este compusă din Borbély B. Emília, Csata Zsolt, Éder Enikő, Lőrincz Rita, Simó Emese, Czumbil Orsolya, Kiss Anikó, Kucsov Boris, Mikes Imre Elek și Nagyabonyi Emese.
Muzica a fost compusă de Irena Popović, coregrafia îi aparține lui Kiss Anikó. Costume: Marina Sremac, măști: Daniela Mamužić; consultant de psihodramă a fost Boris Telečki, dramaturgia este semnată de Góli Kornélia, iar regia tehnică, de Molnos András. Partener de coproducții: Baza de Teatru și de Artă, Zsámbék

Spectacolul este recomandat celor cu vârste de peste 18 ani, nu este în limba maghiară și nu se traduce.

A noua ediție a Festivalului Euroregional de Teatru Timișoara TESZT (22-29 mai) aduce în Timișoara spectacole din zece țări: Serbia, Ungaria, Slovenia, Bulgaria, Croația, Italia, Portugalia, Bosnia și Herțegovina, Belgia și Macedonia.

TESZT 2016 prilejuiește întâlniri intense în Timișoara cu spectacole și artiști din zece țări. În jurul spectacolelor se vor închega discuții pe marginea unor teme mereu actuale: identitatea, responsabilitatea, misiuni şi promisiuni, traume individuale sau colective. Se vor spune poveşti despre relațiile copiilor cu părinţii, despre indivizi şi raporturile lor cu comunitatea (fie ea familia, oraşul, statul) — povești împărtășite de creatori şi public.

teszt2016

LĂSAȚI UN MESAJ