2.2 C
Timișoara
miercuri 6 decembrie 2023

Festivalul de Răchie și Zacusca și Târgul Meșterilor Populari la Muzeul Satului

Ține-mi, toamnă, caii blânzi și birtașii toți flămânzi, și din vinuri fă-mi un râu, cel puțin până la brâu!

Cam așa ar suna invitația la prima ediție a Festivalului Răchiei și al Zacuștii, în 23 septembrie, la Hambarul din muzeul de la Pădurea Verde, eveniment prin care se deschide oficial toamna. Viața satului tradițional e marcată de două dimensiuni calendaristice ale toamnei: când se fierbe răchia și se face zacusca – Zeul Răchiei și Zeul Zacuștii. Acesta este catharsisul toamnei, acea bunăstare care izvorăște din pământ și se pogoară din ceruri, când omul depozitează în damigene, flașe și borcane tot ceea ce i-a rodit pământul în decursul verii pe care tocmai au risipit-o vânturile.

Sâmbătă și duminică în zilele de 23 și 24 septembrie 2023 la Muzeul Satului Bănățean vor fi două chestii tare faine: Festivalul de Răchie și Zacusca și Târgul Meșterilor Populari, ediția a XXIII-a.

Pe lângă standurile producătorilor de zacuscă, răchie, cârnaț și murături, vom avea demonstrații culinare cu degustare pentru public, de la ora 14.00: scriitorii timișoreni vor găti un ceaun de zacuscă, bikerii din Timișoara – altul, jurnaliștii timișoreni vor încinge un gulaș de vițel, iar de la Culinaria Banatica se va degusta un gulaș cu varză.

În acest context, prepararea zacuștii depășește condiția de act gastronomic și devine unul ritualic, un gest de recuperare a copilăriei măcar pe moment. Rolul principal al muzeului este de gestionare a memoriei – a patrimoniului imaterial: povești, obiceiuri, tradiții. Și accesarea amintirilor, o nostalgică incursiune în dimensiunea timpului făurit din dragostea necondiționată a bunicilor, a uriașilor care ne-au construit mica noastră veșnicie de atunci, a acelui timp care purta numele nostru personal.
Muzeul așteptă cu drag oaspeții și va da și linguroiul de lemn să amestecați împreună cu organizatorii în ceaune.
Intrarea este gratuită.

Alte subiecte :

Bega Art Prize 2023

Timișoara 2023 – Capitală Europeană a Culturii a permis dezvoltarea unui număr mare de expoziții / teoretice cronologice tematice experimentale alternative...

Lucrări la rețelele Aquatim

Joi, 7 decembrie, între orele 9-16 se va întrerupe furnizarea apei în localitatea Buzad pentru lucrări de spălare a rezervorului de...

Citește și :