Festival de călărie în vecinătatea Timișoarei, elita ecvestră participă la Herneacova International Jumping (foto+video)

242

Cai de sute de mii de euro se întrec în aceste zile pe superba bază de la Herneacova. 240.000 de euro este suma cu care organizatorii au atras sportivi și animale de valoare la ediția inaugurală a unui eveniment ce nu trebuie ratat de timișoreni.

O adevărată comoară se află în aceste zile nu departe de Timișoara. Zeci de cai de sute de mii de euro au ajuns la o aruncătură de băț de capitala Banatului. La Herneacova se desfășoară în aceste zile un concurs valoros și extrem de important pentru peisajul sportiv românesc. Sub titulatura Herneacova International Jumping, pe cocheta bază ridicată aici se desfășoară un concurs foarte bine cotat. Dovadă stau sportivii și caii din Europa și Asia ce s-au înscris atrași de premiile de 240.000 de euro (!) și punctele din clasamentul internațional puse la bătaie.

În cele zece zile ale evenimentului, pe arena de la Herneacova vor concura 450 de cai conduși de peste 200 de călăreți din aproape toate țările Europei, dar și din îndepărtata Japonia și Coreea de Sud. Și nu vorbim de orice sportivi, câștigătorul zilei de vineri la categoria de top a fost japonezul Taizo Sugitani, un sportiv prezent la ultimele șase ediții ale Jocurilor Olimpice…

”Urmăriți-l pe japonez, pe lituanian (n.r. – Andrius Petrovas) și pe italianul Sacco, cred că sunt cei mai buni din concursul de azi. Acum la cai nu știu să vă indic care au cea mai bună cotă, oricum aici sunt cai de 40.000 de euro în sus până peste o sută de mii. Iar săptămâna viitoare vor fi cai și mai scumpi…”, ne vinde un pont la început de concurs unul dintre antrenorii prezenți în tribune.

Și stăm cu ochii pe cei indicați, iar pronosticurile specialistului se adeveresc în bună măsură. Sugitani a câștigat primul loc din cei 24 de concurenți și va intra ca favorit în finala de duminică cea mai așteptată, cea de la 1,45 metri înălțime. Tot acolo va figura și un român, Aron Jakab, calificat de pe locul 5 într-un concurs de calificare în care s-u împărțit premii de 25.000 de euro!

La finalul zilei, clasamentul clasei arăta astfel:

  1. Taizo Sugitani cu calul Chopard 19, Japonia
  2. Richard Breul cu calul Utopie du Ninet, Franța
  3. Peter Szentirmai cu calul Concordia HB, Ungaria
  4. Carla Cimolai cu calul Loro Piana Boyante De Muze, Italia
  5. Aron Jakab cu calul Zumba, România
  6. Andrius Petrovas cu calul Centrino, Lituania

Circuitul mondial le face cu ochiul

Concursul de Herneacova se desfășoară în condiții excelente. Nu o spunem doar noi, o spun și cei care ne vizitează: ”Este o bază foarte frumoasă și sunt condiții foarte bune aici. Știu că e prima ediție și cu siguranță la anul vor veni mai mulți sportivi deși calendarul este extrem de încărcat în această perioadă. Sunt Grand Prixuri cu premii mai mari chiar în aceste zile și cei mai mulți se înghesuie acolo”, spune un sportiv din țara vecină, Bela Laszlo.

Într-adevăr peste vară la Herneacova a răsărit o bază superbă. Construită după standardele și cerințele Federației Internaționale, ea oferă trei terenuri de echitație și capacitate de cazare pentru toți caii. Iar în viitor aici sunt promisiuni că se vor desfășura întreceri tot mai importante. ”Vrem să aducem aici câteva showuri organizate de Longines, tradiționalul nostru partener”, a mărturisit vicele forului mondial, Armagan Ozgorkey. Longines Champions Tour reprezintă cel mai important concurs de sărituri din lume. Cele 15 evenimente din toată lumea se bucură de o mediatizare extraordinară, fiind transmise pe Eurosport.

Herneacova International Jumping este împărțit în două evenimente cu premii totale de 238.300 de euro. Săptămâna I a început miercuri și se încheie duminică cu premii totale de 98.400 de euro. Săptămâna II are loc între 20 și 24 septembrie cu premii consistent mai ridicate, 139.900 de euro. Și nivelul competiției crește în săptămâna a doua, nivelul ștachetei ajungând la 1,5 metri. Accesul spectatorilor este gratuit pe toată durata evenimentului.

LĂSAȚI UN MESAJ