Feriți-vă de aceste afișe! Cum încearcă un ,,colecționar german” să vă lase fără sume colosale

531

În ultimele zile, în municipiul Arad, au reapărut anunţurile lipite pe stâlpi în care eşti informat că dacă ai o maşină de cusut veche, poţi să te îmbogăţeşti peste noapte. Oamenii sunt ademeniţi cu sume fabuloase pentru nişte maşini de cusut vechi: între 54.000 de euro şi 61.000 de euro.

„Colecţionar german cumpăr maşini de cusut vechi, mărci germane. Preţ: 54.000-61.000 de euro. Plata pe loc”, sună anunţul apărut în mai multe zone ale municipiului Arad.

Două metode prin care oamenii sunt păcăliţi

Există două metode prin care deţinătorii unor astfel de maşini vechi de cusut cad victime aşa-zişilor colecţionari. În prima din variante, deţinătorii unor maşini de cusut vechi sună la numărul de telefon din anunţ şi spun că deţin un asemenea obiect. De la celălalt capăt al firului i se transmite că modelul deţinut trebuie certificat. Chiar se oferă să pună în legătură viitoarea victimă cu o persoană care certifică asemenea maşini de cusut. Deţinătorului de maşină de cusut i se cere o sumă considerabilă de bani pentru a-i certifica respectivul obiect, aproximativ 10.000 de euro. Deşi sună să anunţe „colecţionarul” că totul este în regulă, acesta nu mai răspunde la telefon, astfel că proprietarul rămâne cu un certificat pentru care a plătit o sumă colosală.

O altă metodă, mai veche ce-i drept, arată în felul următor: „colecţionarul” spune că modeul deţinut de victimă nu poatre fi cumpărat decât la set de două maşini şi îi comunică aşa-zisa seria-pereche. Îi indică chiar şi de unde să o cumpere, adică de la un complice. Acesta din urmă spune că vinde maşina cu „doar” 10.000 de euro, de exemplu. Viitoarea victimă îşi face calculul şi se gândeşte că merită să investească această sumă şi să câştige înzecit. Însă, când îl recontactează pe „colecţionarul german” acesta nu îi va mai răspunde la telefon. Astfel va rămâne cu o maşină veche pentru care a dat o sumă considerabilă.

 

sursă: specialarad.ro

LĂSAȚI UN MESAJ