Femeile „de reconfortare” au ajuns la ONU

373

Secretarul general al ONU Ban Ki-moon a felicitat luni Japonia și Coreea de Sud după acordul asupra „femeilor de reconfortare”, coreene forțate să lucreze ca sclave sexuale în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial.

Coreea de Sud și Japonia au încheiat luni un acord istoric în legătură cu chestiunea spinoasă privind ”femeile de reconfortare”, un sistem de prostituție introdus de armata japoneză în timpul celui de-al doilea război mondial.

Acordul va fi ”definitiv și ireversibil” dacă Japonia își asumă responsabilitățile, a declarat presei ministrul de externe sud-coreean, Yun Byung-Se, la încheierea discuțiilor la Seul cu omologul său japonez, Fumio Kishida.

Guvernul japonez este conștient de ”responsabilitatea sa profundă” în legătură cu chestiunea privind femeile de reconfortare și va contribui la un fond pentru a ajuta femeile, a declarat la rândul său Kishida.

”Shinzo Abe, în calitate de prim-ministru al Japoniei, își exprimă din nou scuze sincere și remușcări tuturor celor care, ca ‘femei de reconfortare’, au trecut prin multă suferință și au suportat răni fizice și psihice incurabile”, a mai spus ministrul japonez.

Kishida a anunțat că țara sa va accepta să acorde despăgubiri de un miliard de yeni (7,5 milioane de euro) ”femeilor de reconfortare”, înrolate cu forța în bordelurile armatei imperiale japoneze în timpul celui de-al doilea război mondial.

Majoritatea istoricilor estimează că până la 200.000 de femei, în majoritatea coreene, dar și chinezoaice, indoneziene și de alte cetățenii asiatice, au fost înrolate cu forța în bordelurile armatei imperiale japoneze.

femei-confort-2

LĂSAȚI UN MESAJ