Fațada clădirii Operei va fi scanată pentru a scoate la lumină eventuala existență a statuilor din trecut

59

Presupusele statui ascunse în fațada Operei Naționale Române Timișoara vor fi căutate cu ajutorul camerelor video. Autoritățile locale spun că au discutat cu reprezentanții firmei de construcții care reabilitează instituția de cultură și s-a ajuns la concluzia că se vor crea niște nișe unde vor fi introduse camerele.

Dacă acele statui sunt acolo, ele vor fi valorificate. Nu vor rămâne însă pe fațadă, ci vor fi, cel mai probabil, amplasate altundeva în oraș. Va fi nevoie însă de un aviz de la Comisia Națională de Monumente, clădirea fiind de interes național.

Opera a intrat în reabilitare la începutul acestui an. Travertinul va fi înlocuit și fundația consolidată. Proiectul are o valoare de 4,6 milioane de lei. Faţada Operei Naţionale din Timişoara a suferit modificări faţă de arhitectura originală.

Aceasta nu conţinea plăcile de travertin care o acoperă în prezent. Iar în locul unui balcon mare, erau 3 mai mici. Însă arhitecţii timişoreni cred că noul aspect al operei, apărut în 1936, este cel care se identifică cu oraşul. Ei cred că nu ar trebui schimbat. Poveştile spun că în faţadă, chiar lângă intrare, pe o parte şi alta, ar exista două statui construite de la început odată cu clădirea. Nimeni nu le-a văzut de 70 de ani, dar arhitecţii şi istorii confirmă existenţa lor.

LĂSAȚI UN MESAJ