Fabuloasele salarii ale politrucilor din ANRE care „s-au jucat” cu preţurile la energie electrică şi la gaze

152

De la 1 ianuarie, multi dintre romani vor plati energie electrica mai scumpa (la fel si la gaze), iar institutia care trebuia sa se ocupe de informarea populatiei a mimat fenomenul pana in ultimul moment. Dovada ca romanii nu stiu nimic despre ce urmeaza sa se intample de la 1 ianuarie 2020 stau sutele de mii de cautari despre „preturi energie electrica”, „facturi curent”, „liberalizare piata energie electrica” si multe astfel de cautari.

„In problema liberalizarii preturilor la energie electrica autoritatile responsabile isi merita criticile pentru lipsa de actiune pe partea de informare, comunicare, monitorizare. Altfel, conceptul de furnizor de ultima instanta este corect aplicat. In acelasi timp este de subliniat diferenta intre modul in care unii furnizori au tratat milioane de consumatori mosteniti pentru ca firme din acelasi grup fac si distributie. (…) ANRE a aratat, din pacate, un profund dezinteres fata de acest subiect atat de important”, scrie Razvan Nicolescu, expert pe probleme de energie, in doua dintre postarile sale de pe Facebook.

Autoritatea Nationala pentru Reglementare in domeniul Energiei (ANRE) are la conducere oameni care sunt cunoscuti mai mult pentru veleitatile politice decat pentru competentele in domeniul energiei. Cu toate acestea, presedintele si cei doi vicepresedinti au salarii anuale de sute de mii de lei. Unele numiri pentru aceste posturi sunt politice si evidente avand in vedere trecutul celor care le ocupa acum.

Mircea Man – vicepresedinte ANRE

Pentru cei care nu ati auzit de el, Mircea Man este deputat cu state vechi, acesta avand 5 mandate de ales. In 2017 „a iesit din politica” si s-a angajat pe un post de director la ANRE, iar la jumatatea anului acesta, Man a devenit vicepresedinte ANRE, dupa ce comisiile de industrii ale Senatului si Camerei Deputatilor si cea de energie de la Camera, au decis acest lucru intr-o sedinta comuna online.

Pentru postul de vicepresedinte erau propusi trei candati, unul de la PNL, Mircea Man si doi de la PSD, Valeriu Steriu si Marian Neacsu.

In declaratia de avere semnata chiar pe 24 iunie 2020, adica la o zi, dupa ce a fost numit, Mircea Man spune ca a castigat din salariul de director 240.000 de lei, adica o medie de 20.000 de lei pe luna. Nu stim cat castiga din pozitia de vicepresedinte al ANRE, dar ne putem da seama din salariul celuilalt vicepresedinte.

„Mircea Man, ales vicepresedinte ANRE din partea PNL, a avut 5 mandate de deputat, insa a reprezentat doar un an partidul care l-a nominalizat. In rest, a fost alesul FSN si PD-L. Intre 1993 si 2000 a lucrat in sectorul gazelor in Maramures, iar dupa ce nu a mai fost deputat, in 2017, s-a angajat la ANRE. Din pacate, experienta in domeniul energetic pentru a avea vreo speranta de reformare a ANRE nu-l recomanda precum il recomanda traseismul. Man si-a intrebuintat mandatele fiind activ (in mod subtil, caci a avut jenant de putine luari de cuvant in plen) in domeniul agriculturii, nu al energiei. In CV-ul sau de concurs mai scrie domnul Man ca stie sa joace tenis si oina, probabil aceste calitati l-au recomandat pentru postul in ANRE”, scria deputatul USR, Cristina Pruna, pe 24 iunie 2020, intr-o postare pe Facebook.

Restul veniturilor pot fi consultate aici.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.