20.3 C
Timișoara
luni 25 septembrie 2023

Expoziție de portrete și premii la Biblioteca Universității Politehnica

Cultură-MediaExpoziție de portrete și premii la Biblioteca Universității Politehnica

Universitatea Politehnica Timișoara și Biblioteca Centrală a UPT au avut un eveniment mai de seamă astăzi în ultima zi de februarie. Dacă tot s-a încheiat cu rezultate foarte bune primul semestru din acest an universitar conducerea bibliotecii a hotărât să premieze pe cei mai fideli cititori.

Cei ce au petrecut cele mai multe ore studiind printre cărți au fost recompensați cu diplome de merit și unele mici atenții constând din obiecte promoționale.
Au fost doi studioși ce infulecă cărțile de specialitate din rafturi. Paul Ștefănescu este un cititor intern, adică student al Politehnicii și un alt cititor extern este Netanel Figueras din Israel. Ambii au fost extrem de emoționați când au primit diplomele și cadourile. Au mulțumit pentru că a fost apreciată aplecarea lor către studiu. Ba mai mult Figueras a cerut să vorbească în engleză că în română a început să fie nesigur din cauza tracului.
Evenimentul a continuat cu o inedită expoziție a cunoscutului grafician și caricaturist Zoltan Vamos–Zoff. Acesta a portretizat cu stilul său ce cu greu poate fi confundat o seamă de oameni de cultură locali, scriitori, publiciști, jurnaliști, oameni de radio ori artiști plastici. De asemenea au fost expuse pe simeze și câteva din celebrele sale caricaturi satirice ce pun pe gânduri. Sunt de fapt schițe grafice a unor idei filozofice și morale.
Prorectorul UPT Florin Drăgan și Agneta Lovasz, directorul bibliotecii, au promis că este începutul unor manifestări din ce în ce mai ample care vor să atragă cu precădere studenții spre actul de cultură. Sunt primii pași ce se vor amplifica pentru a sărbători centenarul Universității.
Criticul de artă Gabriel Kelemen a atras atenția asupra muncii în fața colii albe a unui grafician. El vede în Zoff o mare putere de concentrare și o imensă forță de sinteză a trăsăturilor umane ce scot caracterul celui portretizat în afara liniilor de creion sau tuș.
O parte din personalitățile de pe simeze se aflau și în sală prilej de a constata că pe hârtie arată mult mai tineri!
Artistul a fost poate la fel de emoționat ca și studenții premiați. Abia a reușit să mulțumească celor ce îl sprijină și a promis că va avea cât de curând prilejul de a expune ceva diferit și anume teme religioase de Paște.

Alte subiecte :

Studenții Universității Politehnica Timișoara, din nou în amfiteatre

După festivitatea de deschidere a anului de învățământ academic, organizată de Universitatea Politehnica Timișoara sâmbătă, 22 septembrie 2023, pe Stadionul Știința, în cadrul căreia...

Noaptea Campusului Deschis la Universitatea Politehnica Timișoara

Campusul Universității Politehnica din Timișoara se pregătește să găzduiască unul dintre cele mai complexe evenimente dedicate iubitorilor de știință. Pe 29 septembrie 2023, începând...

Citește și :