Zeci de pompieri au fost la un pas de moarte la Crevedia. La nici două ore de la prima explozie, o altă deflagrație monstruoasă a zguduit localitatea. O minge de foc a luminat cerul, urmată de un zgomot asurzitor și o undă de șoc.
UPDATE 00:09 Ministerul Sănătății anunță că în spitalele din București sunt internate în acest moment 46 de victime: 13 sunt la Spitalul Bagdasar Arseni, 4 la Spitalul de Arși, 28 la Floreasca, 1 la Elias. 8 pacienți sunt intubați.
Cifrele vor fi actualizate pe măsură ce apar noi informații.
UPDATE 23:58 Colegiul Medicilor Bucureşti face apel pentru donare de sânge:
„Colegiul Medicilor din Municipiul Bucureşti transmite condoleanţe familiei victimei, sănătate celor răniţi şi putere de muncă echipelor medicale care în această noapte se luptă pentru salvarea vieţilor! Apel pentru donarea de sânge de la coordonatoarea Centrului de Transfuzii Bucureşti în contextul exploziilor de la Crevedia şi a numărului mare de răniţi. CMMB susţine donarea de sânge!”
UPDATE 23:34 Premierul Marcel Ciolacu a ajuns la Spitalul Floreasca, unde sunt internați cei mai mulți răniți: 27 pacienți, dintre care 4 intubați.
UPDATE 23:27 Declarații Marcel Ciolacu: „Mai mult ca sigur credem că în seara asta 4 pacienți vor fi transferați în Italia și în Belgia”. (detalii aici)
UPDATE 23:22 Doi dintre răniții de la Crevedia vor fi transferați în această noapte la Bruxelles. (detalii aici)
UPDATE 23:20 Apel la donare de sânge după explozia de la Crevedia: Oamenii sunt așteptați să meargă duminică la centrele de transfuzii, mai ales cei care au mai donat (detalii aici)
UPDATE 23:18 Ministerul Afacerilor Interne activează o linie verde pentru cetățenii afectați de explozii, a anunțat, sâmbătă seara, Guvernul.
UPDATE 23:08 Președintele Klaus Iohannis, după explozia de la Crevedia: „Solicit autorităților luarea de măsuri urgente pentru cei răniți astfel încât tragediile din trecut să nu se mai repete” (detalii aici)
UPDATE 23:01 România va activa Mecanismul de protecție civilă al UE pentru transferul în străinătate al răniților în explozia de la Crevedia, a anunțat premierul Ciolacu. (detalii aici)
Șeful DSU, Raed Arafat, a transmis că “Au fost șapte răniți în prima explozie și 26 de pompieri răniți în a doua. Un pacient a făcut infarct la fața locului și a murit, deci nu din cauza incendiului. După ce se lichidează incendiul, pompierii vor căuta toată zona. Nu am fost anunțați de persoane care sunt dispărute“. Despre riscul unei noi explozii, șeful DSU a precizat: “Sunt 3 cisterne, dintre care una este cu risc de incendiu. Populația a fost evacuată pe o rază de 750 de metri. Toți răniți au fost transportați la spital“.
UPDATE 21:45: Ministerul Sănătății a transmis într-un comunicat de presă că, în urma primei explozii, s-au înregistrat șapte răniți (patru intubați) și un deces. Persoanele rănite au fost transportate la spitale de urgență Floreasca, Universitar și Bagdasar Arseni din București. Precizează că cifrele sunt provizorii și vor fi actualizate pe măsură ce apar noi informații.
UPDATE 21:30: O a doua explozie a avut loc în urmă cu puțin timp la Crevedia, și a fost surprinsă de camerele de filmat de la fața locului. Cinci pompieri au fost răniți, și sunt în evaluare medicală, conștienți, potrivit DSU.
Radu Țincu, medic ATI Floreasca, a transmis la Digi24 că la nivelul unității medicale s-a solicitat activarea Planului Alb pentru managementul incidentelor cu victime multiple, iar personalul a fost chemat de la domiciliu pentru a face față acestui eveniment.
UPDATE 20:45: Potrivit ministrului Sănătății, s-au înregistrat și decese: “Nu vă pot confirma dacă unul sau două în momentul de față. Există circa opt victime cu arsuri de grade diferite” a declarat Rafila pentru Digi24.
UPDATE 20:35: Arderea se manifestă cu flacără violentă la două cisterne și o casă. Până la acest moment, șase victime vor fi transportate la spital în București, cu arsuri considerabile pe suprafața corpului. Alte două persoane au suferit atac de panică și au fost transportate la spital.
Andrei Corlan, Comisar Garda de Mediu, a precizat pentru Digi24 că s-a constituit o celulă de criză la nivelul Ministerul Mediului, întrucât focul degajă un fum toxic în aer și a fost înregistrată o creștere de particule în Otopeni, Balotești, Buftea. Comisarul a transmis că fumul se îndreaptă spre Capitală și recomandă cetățenilor să închidă geamurile.
UPDATE 20:10: Poliția transmite că circulația rutieră este blocată total pe DN 1A, fiind deviată prin localitatea Cocani.
Efectivele de la fața locului au fost suplimentate după cum urmează: De la ISU BIF: 4 autospeciale de stingere, 1 autospecială de stingere cu pulbere și azot, 1 Post Medical Avansat ( PMA). De la ISU Prahova: 3 autospeciale de stingere.
UPDATE 20:00: ISU transmite că la fața locului a fost alocată și autospeciala transport roboți. Totodată, pentru protecția populației s-a luat măsura preventivă de evacuare, pe o rază de 300m. Având în vedere degajările mari de fum, pentru protecția populației aflată in proximitatea zonei de manifestare a fost transmis un mesaj de avertizare prin intermediul sistemului Ro-alert.
Bogdan Oprița, șeful UPU SMURD București, a transmis la Digi24 că “Din primele informații, discutăm de patru unități de ATI mobile, un elicopter și echipaje de prim ajutor. Sunt cinci victime cu arsuri pe peste 80% din suprafața corporală. Am luat legătura cu spitalul Bagdasar Arseni și Floreasca, iar cele cinci victime vor fi împărțite între cele două spitale”.
Petre Florentin, primarul din Crevedia, a transmis printr-o intervenție telefonică la Digi24 că locația respectivă avea suspendată activitatea, și că stația respectivă nu mai avea voie să vândă GPL. “Sunt mai multe persoane rănite. Intervenția este dificilă, focul este foarte puternic. Incendiul s-a extins și la o locuință. Acolo era un depozit de carburant. Au fost mai mulți oameni evacuați. Așteptăm să-și facă pompierii treaba”.
Știrea în formă inițială: ISU Dâmbovița anunță că la o stație GPL din localitatea Crevedia a avut loc o explozie urmată de incendiu. Sunt degajări mari de fum.
La fața locului au fost alocate patru autospeciale de stingere cu apă și spumă, o autospecială de intervenție la înălțime, trei ambulanțe SMURD și șapte ambulanțe SAJ.
În sprijinul ISU Dâmbovița au fost alocate și zece autospeciale de stingere, zece ambulanțe SMURD, o autospecială de intervenție la înălțime și o autospecială CBRN din cadrul ISU B-IF.
La locul intervenției se deplasează și elicopterul SMURD. Misiunea este în dinamică.