Exemplu rarisim! Orașul din România unde totul funcționează pe modelul ,,nemțesc”

870

După ce şi-au dichisit faţadele, ca să nu fie supraimpozitaţi de Primărie, proprietarii de case din centrul istoric şi de pe principalele străzi din cartiere se trezesc cu noi reguli costisitoare.

Timp de o lună, Primăria supune dezbaterii publice un regulament care prevede că fiecare clădire care nu se încadrează în frontul stradal construit şi care nu are regimul de înălţime agreat de specialiştii municipalităţii va fi impozitată cu 50% mai mult. Cu aceste noi norme, primarul Ilie Bolojan vrea ca străzile principale din oraş să aibă un aspect unitar şi aliniat, dar şi să fie aglomerate cu locuitori şi spaţii comerciale.

Pe model nemţesc

Postat pe site-ul Primăriei pe 31 mai, la secţiunea „Dezbateri publice”, regulamentul privind aplicarea unor cote adiţionale de impozitare pentru clădirile care nu respectă încadrarea în frontul stradal construit şi/sau regimul de înălţime stabilit, a fost „prevestit” de primarul Ilie Bolojan într-o conferinţă de presă susţinută cu o săptămână înainte. Atunci, edilul a explicat că îşi doreşte noi măsuri care să îmbunătăţească aspectul urbei, să crească densitatea locuirii în zonele centrale şi să contribuie la o dezvoltare imobiliară, care la rândul ei să aducă bani în economia oraşului.

„Luând un model aplicat în Germania în anii ‘80, deci nu inventăm noi roata, dorim să propunem un regulament care, pe de-o parte, să creeze constrângeri pentru proprietarii de imobile care arată necorespunzător în zona centrală şi, în paralel, în compensaţie, să le ofere facilităţi celor care investesc în zona centrală şi contribuie la un nou aspect al oraşului”, a declarat Bolojan.

Propunerea de regulament prevede că noile norme se vor aplica locuinţelor din centrul istoric, dar şi celor de pe arterele principale: Dacia, Decebal, Ştefan cel Mare, Calea Aradului, Calea Armatei Române, Calea Borşului, Calea Clujului, Calea Mareşal Averescu, Dimitrie Cantemir, Matei Corvin, Nufărului, Transilvaniei şi Tudor Vladimirescu. Vor fi scutite doar monumentele istorice şi casele cu valoare patrimonială deosebită.

Construiţi şi dărâmaţi!

Concret, noul regulament vizează două tipuri de clădiri: cele joase, care au doar parter, dar se învecinează cu clădiri cu un etaj sau chiar două, respectiv cele care nu respectă aliniamentul frontului stradal şi sunt „ieşite” pe trotuar, încurcând pietonii. Proprietarii imobilelor aflate în prima situaţie vor trebui să construiască, iar ceilalţi să dărâme!

„Clădirile care nu vor respecta regimul de înălţime pe strada respectivă, P+2 de exemplu, ar urma să fie supraimpozitate cu 50% până la conformarea la regimul de înălţime standard pe strada respectivă”, a precizat Bolojan. Aceeaşi măsură ar urma să fie aplicată şi pentru proprietarii clădirilor care ocupă trotuare. Care va fi regimul la care vor trebui să se supună casele vor stabili angajaţii Instituţiei Arhitectului Şef, care fac un studiu în acest sens, pe fiecare stradă în parte.

De unde bani?

Primarul e convins că noua măsură va fi în beneficiul orădenilor, care, după ce vor investi, vor avea clădiri mai valoroase. „În loc să avem o casă în care nu se întâmplă nimic, vom avea la parter un spaţiu comercial sau de birouri, la etajul 1 birouri sau spaţii de locuit, şi la etajul 2 o locuinţă foarte bună pentru proprietar. În loc să aibă 150 de metri pătraţi construiţi la sol, va avea de trei ori mai mult”, a spus Bolojan.

Primarul are şi un sfat pentru orădenii care nu au bani pentru asemenea investiţii: să intre în parteneriate sau să contracteze credite. „Ca să dezvoltăm un oraş, nu putem să ne oprim în timp”, a zis edilul.

Cu bătaie lungă

Bolojan a promis că Primăria le va da o mână de ajutor proprietarilor vizaţi de noul regulament. „Cei care vor face investiţii vor fi scutiţi 5 ani de impozitul de proprietate. De asemenea, oraşul ar putea chiar să participe la reproiectare şi să realizeze anumite investiţii legate de utilităţi”, a mai spus primarul.

În schimb, începând din 2019, cei care nu se vor conforma vor plăti impozite pe proprietate mai mari cu 50%. „Acest regulament nu are cum să fie popular şi nu are un efect mâine. Dacă va fi adoptat, efectele lui se vor vedea în următorii 5-10 ani”, a mai arătat Bolojan.

Ulterior publicării regulamentului pe site-ul Primăriei, mai precis joi, directorul Instituţiei Arhitectului Şef, Adriana Lipoveanu, şi directorul economic al Primăriei, Eduard Florea, au făcut o nouă prezentare a documentului, dezvăluind şi că supraimpozitarea s-ar putea aplica chiar din 2019. Aşadar, orădenii vizaţi vor fi puşi la plată aproape automat, căci pare greu de crezut că vor putea face lucrările într-un timp atât de scurt.

Dezbaterea publică a regulamentului va avea loc pe 2 iulie, de la ora 16, la Primărie. Atunci, orădenii vor putea spune dacă sunt sau nu de acord cu propunerile Primăriei ori ce amendamente au. Şi, cel mai probabil, vor avea ofuri de zis…sursa: ebihoreanul.ro

1 COMENTARIU

  1. O masura comunista imbracata in staniol nemtesc . Daca cladirea a fost contruita in urma 100 de ani cu un anumit regim de inaltime acuma un tovaras pus vremelnic pe functie vine sa oblige proprietarii la costuri uriase pentru fantezii personale .

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.