Elevii timișoreni, autori ai volumului „Întâlnirea generațiilor în istoria trăită”

152

Tinerii timișoreni au făcut cunoștință cu generațiile din istoria trăită. Elevii din 7 licee de renume din Timișoara au aprofundat istoria trăită și au învățat să o împărtășească și cu generațiile ce vor urma. Poveștile istorice au acoperit subiecte memorabile ale istoriei române, dar și influențele venite din alte țări. Toate puse pe hârtie, într-un volum, al celor mai tineri autori.

S-au apropiat de poveștile Banatului. Au creat nebănuite legături între generații și au învățat de la specialiști cum să descopere, să noteze și să dea mai departe istoriile personale din spațiul în care trăiesc. Este vorba despre 40 de elevi din șapte licee timișorene (Colegiul Naţional „C.D.Loga”, Colegiul Naţional „Bănăţean”, Liceul „J.L. Calderon „ Liceul Teoretic „Nikolaus Lenau”, Liceul Tehnologic de Industrie Alimentara, Liceul Tehnic Energetic „Regele Ferdinand I”, Colegiul Tehnic „Ion I.C.Brătianu”), tineri care au participat la proiectul “Întâlnirea generațiilor în istoria orală: istoria trăită – istoria povestită”. Rezultatul muncii lor se regăsește într-un volum intitulat întocmai „Întâlnirea generaţiilor în istoria orală”.

„Proiectul a fost unul extrem de interesant și provocator deopotrivă pentru copii și coordonatorii lor. Elevii au avut parte de o experiență inedită pentru ei: au învățat ce înseamnă istoria orală, cum se ia și mai apoi cum se transcrie un interviu. Interviurile au avut ca tematică: “deportarea în Bărăgan”, „deportarea la muncă forţată în U.R.S.S.”, „povești de viaţă”, „amintiri din Timișoara”, „școala în trecut”, „Revoluţia din 1989”. – spune Simona Hochmuth, coordonator al volumului.

Lansarea volumului „Întâlnirea generaţiilor în istoria orală” finanţat de Fundaţia Hanns Seidel si desfășurat în parteneriat cu Asociaţia Culturală Agora Unit are loc joi, 24 noiembrie, de la ora 16.30, în sala Studio Art a Casei Artelor, în prezența elevilor autori și a profesorilor coordonatori. Despre carte și însemnătatea istoriilor consemnate în ea va vorbi, la lansare, prof. Brîndușa Armanca. Momentul se bucură de participarea Excelenţei sale Dl. Werner Hans Lauk, Ambasador al Germaniei la București, a D-lui Daniel Seiberling, Director Regional pentru România, Ucraina și Republica Moldova si a Consulului Germaniei la Timișoara, Dl. Rolf Mahrun.

LĂSAȚI UN MESAJ