7.2 C
Timișoara
sâmbătă 27 aprilie 2024

Eclipsele de soare, sticla afumată și orbirea

Îmi aduc aminte de câteva eclipse de soare, când mai toată lumea din cartier — mai ales noi, puștimea — a ieșit în stradă pregătită cu bucăți de sticlă afumată. Nu știu alții cum sunt, ce au mai învățat între timp (din viață sau din cărți), dar eu, unul, am înțeles că nu e bine să te uiți la eclipsele de soare prin sticlă afumată.

Găsesc o explicație pe site-ul unui liceu și-mi spun că, dacă niște adolescenți, fără drept de vot, au aflat niște lucruri, poate că și părinții lor, cu drept de vot, ar fi bine să le știe:

„Filtrele destinate observării eclipsei au o peliculă subțire din aluminiu, crom sau argint care atenuează radiația periculoasă și reprezintă o metoda sigură de observație. NU se folosesc pentru observarea eclipsei filme fotografice, filme medicale folosite pentru raze X, sticlă afumată, filtre cu polarizare sau ochelari de soare, deoarece aceste dispozitive nu filtrează suficient lumina solară, în special radiația infraroșie și ultravioletă, extrem de dăunătoare ochiului”.

Câte eclipse — de lună și de soare — au loc într-un an?

„Numărul maxim de eclipse este de 7 într-un an, iar în acest caz 5 sunt de Soare
și două sunt de Lună, sau 4 sunt de Soare, iar 3 de Lună.”

Nicio problemă. Care este durata unei eclipse de soare?

„O eclipsă de Soare durează în cazul României aproximativ 2 minute și doar în acest scurt timp observarea sa se poate face cu ochiul liber. Restul eclipsei, adică toate celelalte faze de parțialitate, se poate observa doar cu ochelari speciali sau filtre specializate solare. Observarea cu ochiul liber a eclipsei fără astfel de dispozitive speciale este deosebit de periculoasă, deoarece, din cauza luminii puternice și a radiațiilor ultraviolete și infraroșii se poate produce orbirea parțială sau totală.”

Ei, aici avem o problemă! În astronomia politică postdecembristă a României, eclipsa de soare ține de aproape un sfert de veac.

Scădeți cele 2 minute, în care poți observa fenomenul cu ochiul liber, din suma minutelor care încap în acești 25 de ani și veți înțelege de ce suntem orbi.

Eclipsele pot fi totale sau parțiale. Alegerile pot fi generale sau parțiale. Orbirea provocată de observarea neadecvată a eclipselor poate fi și ea totală sau parțială.

Lipsa transparenței este înșelătoare. A privi „fazele de parțialitate” ale eclipselor politice prin bucăți de sticlă afumată, cum ar fi ecranul televizorului și tot felul de camere
obscure, garantează un singur lucru — orbirea. Și desfrâul radiațiilor (ultra)violete, și orgiile radiațiilor (infra)roșii sunt de ocolit.

Sticla afumată ne-a afumat.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Alte subiecte :

Candidatura domnului Dominic Samuel Fritz la următoarele alegeri locale este una legală

Am scris acest text și pentru că, în spațiul public, au apărut tot felul de opinii (în unele dintre ele sunt citat trunchiat), care...

„Muții” vor decide soarta alegerilor în Timișoara și Timiș

Cei care tac de mai bine de un deceniu sunt oamenii care au refuzat să mai meargă la vot în tot acest timp. Sunt...

Citește și :