E oficial! Brexitul se va declanşa pe 29 martie

670

Prim-ministrul britanic Theresa May va adresa o scrisoare Uniunii Europene pe 29 martie prin intermediul căreia va anunţa oficial retragerea Marii Britanii din blocul comunitar.

Informaţia a fost făcută publică iniţial de Reuters care a citat surse din Uniunea Europeană. La scurt timp, France Presse a obţinut confirmarea de la un purtător de cuvânt al Downing Street.

„Reprezentantul permanent al Marii Britanii la Bruxelles a informat în această dimineaţă (luni – n.red.) Uniunea Europeană că Marea Britanie va activă articolul 50 la 29 martie”, a declarat purtătorul de cuvânt într-un briefing de presă.

Această scrisoare va porni cronometrul celor doi ani de negocieri între Marea Britanie şi Uniunea Europeană.

Marea Britanie a votat, în 2016, pentru ieşirea din Uniunea Europeană, în urma unui referendum istoric.

51,9% dintre alegători au votat pentru părăsirea Blocului comunitar şi 48,1% pentru a rămâne. Rată de participare la referentul a fost de 72%.

Recent, premierul Scoţiei, Nicola Sturgeon, a anunţat că va cere permisiunea Parlamentului scoţian pentru organizarea unui nou referendum referitor la independenţa de Marea Britanie din cauza Brexitului.

Acest referendum ar fi al doilea, pentru că în 2014, scoţienii au participat la unul pentru a decide dacă Scoţia trebuie să devină o ţară independenţa. Rezultatele oficiale ale referendumului de atunci au fost de 55,3% împotriva independenţei şi 44,7% pentru separarea de Regatul Unit. Mulţi au votat împotriva de teamă că, în cazul obţinerii independenţei, Scoţia ar fi rămas în afara UE, dar în condiţiile Brexit, lucrurile se schimbă.

Chiar şi aşa, un sondaj făcut public săptămâna trecută arată că 57% dintre scoţieni resping ideea unei despărţiri de Regatul Unit.

LĂSAȚI UN MESAJ