5.1 C
Timișoara
miercuri 17 aprilie 2024

E DEZASTRU! Ne pleacă medicii în alte țări! Care este situația în Banat…

Procentajul posturilor vacante în Spitalele Județene pentru toate specializările, acolo unde Direcțiile de Sănătate Publică au auvut bunăvoința să pună la dispoziție datele se prezintă astfel:
Spitalul Județean de Urgență Tulcea 66% vacante,
Spitalul Județean Reșița vacante 36%,
Spitalul Județean Oradea 28%,
Spitalul Județean Bacău 27%,
Spitalul Județean Piatra Neamț 26%.

Am mai spus-o, nu demult, o radiografie a sistemului de Sănătate din România arată că nu există județ în care să nu fie posturi libere pentru medici. Unele sunt scoase la concurs chiar și a treia oară, altele sunt acoperite de medicii rămași prin ture prelungite. Timișul nu face nici el excepție de la regulă. Suntem pe buza prăpastiei. Fiecare spital din județ are posturi libere atât pentru medici cât și pentru personalul cu studii medii. Ne confruntăm cu situația că la spitalul din Lugoj, de exemplu, să se organizeze concurs pentru ocuparea unor posturi de medici și să nu se prezinte niciun doritor.

Dezastrul din sistemul Sanitar, în privința lipsei acute de medici a cuprins și județul Caraș-Severin, așa cum se vede și din cifrele de mai sus. Purtătorul de cuvânt al DSP Caraș-Severin, Daniel Botgros, spune că sunt specialități medicale unde s-au scos de mai multe ori într-un an posturi la concurs și nu s-a prezentat nimeni.

Mirajul muncii în străinătate a acaparat un sistem care oricum nu era sănătos. Și chiar dacă văd dezastrul, autoritățile nu cunosc metodele și nu au pârghiile necesare prin care să oprească exodul medicilor. O recunoaște chiar ministrul Sănătatii, Vlad Voiculescu: „Este o hemoragie de medici, dincolo de orice altceva, vom avea o problemă masivă cu exodul medicilor. În niciun sector omul nu este la fel de important precum este în Medicină. Sunt orașe în care specialități întregi nu sunt reprezentate, pur și simplu nu au medici”.

Datele oficiale arată că pe harta României este greu sa găsești în prezent un spital cu toate posturile ocupate. Chiar ministrul Sănătății anunță că în București sunt 6.700 de posturi vacante, în Ialomțta 44% din posturile din sistemul de Sănătate sunt neocupate, în Călărași – 42%, în Tulcea – 40%. În total, aproximativ 13.000 de medici lipsă, o cifră echivalentă cu cea a cadrelor medicale plecate să muncească în străinătate.

Alte subiecte :

Conacul Mocioni: expoziție dedicată la Timișoara și artă stradală la Foeni

După trei săptămâni de expunere pe simezele din capitala Islandei, expoziția eveniment despre Conacul Mocioni revine acasă. Începând cu ziua de...

Parcarea multietajată în zona Gării de Nord

Conceptul de arhitectură pentru parcarea multietajată pe care Primăria Timișoara o va construi în zona Gării de Nord a fost finalizat. Potrivit documentației,...

Citește și :