Duminică au loc Serbările de la Țebea, la 145 ani de la moartea lui Avram Iancu

225

Duminică, 10 septembrie 2017, la Ţebea vor avea loc “Serbările Naționale”, manifestare comemorativă , anul acesta împlinindu-se şi 145 de ani de la moartea lui Avram Iancu, supranumit și „Crăișorul Munților”. Manifestările sunt organizate de Centrul de Cultură și Artă al județului Hunedoara.

Serbările se vor desfăşura la Complexul Istoric din localitatea Ţebea, judeţul Hunedoara, unde se poate vedea cel mai vechi tricolor, descoperit într-un pod din comuna Crişan, ce a fost restaurat la Muzeul din Sibiu, care datează din 1869.

Manifestarea va fi deschisă la orele 10.30, cu o slujbă religioasă, urmată de evocări istorice, depuneri de corone și încheindu-se cu defilarea gărzii de onoare.

De la orele 14.30, pe scenă vor urca Nicolae Furdui Iancu şi Grupul Instrumental Crai Nou din Alba Iulia, dar şi Veta Biriş, Mariana Anghel, Ciprian Roman, Ovidiu Olari, Ovidiu Homorodean, Elerna Evsei, Ionuţ Fulea şi mulţi alţii.

Istoric

Avram Iancu s-a născut în 1824, într-o familie de moți înstăriți din comuna Vidra de Sus. De profesie avocat, la Revoluția de la 1848 Avram Iancu facea parte dintre fruntașii intelectualității transilvănene luptătoare pentru emancipare socială si națională. A fost unul dintre inițiatorii și organizatorii adunărilor publice de la Blaj, din 30 aprilie, 15-17 mai si 15-23 septembrie 1848, și conducatorul cetelor inarmate de tărani și mineri din Munții Apuseni, în randurile cărora se bucura de o mare popularitate.”Craisorul Muntilor” a murit la 10 septembrie 1872, în comuna Baia de Criș, și trei zile mai târziu a fost înmormântat în cimitirul de la Țebea, lângă Gorunul lui Horea.

drapel țebeaprogram țebea

 

LĂSAȚI UN MESAJ