4.1 C
Timișoara
marți 19 martie 2024

Dosarul „Mita din vama Nădlac II”

Corupția în România este încă unul dintre principalele motive pentru care suntem veșnic sub supravegherea Comisiei Europene, este unul dintre cele mai discutate subiecte și cauza din care investitorii ocolesc adesea țara noastră. Iar corupția începe de la intrările în țară, multe dintre ele din vestul țării.

Procurorii Direcției Naționale Anticorupție sunt mereu cu ochii pe activitățile de la frontieră, pentru că, de-a lungul timpului, au fost descoperite mai multe cazuri de dare de mită. Polițiștii de frontieră încă închid ochii la contrabandă sau alte infracțiuni în punctele de trecere a graniței.

Ultimul dosar deschis de anchetatori este cel din vama Nădlac II, al doilea dosar de acest gen, în care sunt implicați oameni importanți din Timiș, Arad și Caraș-Severin.

Șefi social-democrați, ridicați din așternuturi de mascați
Primele informații despre un dosarul de dare și luare de mită au apărut luni dis-de-dimineață. Atunci, mascații și procurorii Direcției Naționale Anticorupție au descins în 15 locații. Printre ele se numără și sediul PSD Arad, sediul Direcției Regionale de Drumuri și Poduri Timișoara, dar și locuințele unor social-democrați din Arad și Caraș-Severin. Nume mari au ajuns să țină rapid prima pagină a ziarelor din 9 decembrie.
Procurorii au dispus aducerea mai multor persoane la sediul DNA Timișoara, pentru audieri. Primul care a ajuns la interogatoriu a fost deputatul PSD de Arad Florin Tripa. Acesta a declarat că nu știe de ce a fost adus la DNA, că va răspunde tuturor întrebărilor anchetatorilor și a precizat că mascații l-au ridicat în jurul orei 6:00, speriindu-i copilul și soția.

Rând pe rând, au ajuns în fața procurorilor și deputatul PSD de Arad Dorel Căprar, senatorul PSD de Caraș-Severin Ioan Chisăliță, dar și directorul Direcției Regionale de Drumuri și Poduri Timișoara, Cristian Ispravnicu. De asemenea, au fost chemați să dea declarații și alți angajați ai DRDP Timișoara, precum și fostul inspector școlar general al județului Arad, Anca Stoenescu.

Ce au descoperit anchetatorii
Procurorii au început să fileze activitățile din vama Nădlac II încă din urmă cu 9 luni. Au strâns probe și au analizat fiecare detaliu înainte să-i rețină pe acești social-democrați cu funcții publice. Potrivit informațiilor pe care am reușit să le obținem, toți cei inculpați în dosar au făcut bani frumoși de pe urma mitei.

Aceștia operau foarte simplu. Orice TIR care iese din țară și intră în Ungaria trece printr-un punct de frontieră. Cele mai multe camioane aleg vama Nădlac II. Pentru a putea traversa granița cu mașinile supraîncărcate, transportatorii oferea bani angajaților DRDP Timișoara, care administrează cântarul de la frontieră. Pentru fiecare „ochi închis”, se primea între 50 și 100 de euro mită.

Șpăgile erau apoi împărțite de social-democrați. Acestea ajungeau la partid, dar mare parte la DRDP Timișoara și, mai exact, la directorul Cristian Ispravnic.

Mass-media a urmărit evenimentele și a cerut explicații oficiale reprezentanților DNA. Până acum, procurorii anticorupție au transmis doar că au percheziționat 5 locații, fără să dea detalii din dosar. Nici măcar nu au fost stipulate acuzațiile ce li se aduc inculpaților.

„Ca răspuns la solicitările formulate de reprezentanți ai mass-media, Biroul de Informare și Relații Publice este abilitat să transmită următoarele:

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție — Serviciul Teritorial Timișoara efectuează cercetări într-o cauză penală ce vizează suspiciuni privind săvârșirea unor infracțiuni de corupție, săvârșite în perioada 2016–2019.

În cursul zilei de 9 decembrie 2019, ca urmare a obținerii autorizărilor legale de la instanța competentă, sunt efectuate percheziții domiciliare în 5 locații situate pe raza județelor Timiș și Arad, din care două sunt sediile unor instituții publice, restul reprezentând sediul județean al unui partid politic și domiciliile unor persoane fizice.

În cauză, procurorii beneficiază de sprijin de specialitate din partea Direcției Generale Anticorupție.

Raportat la actele procedurale efectuate în prezenta cauză, precizăm că, atunci când împrejurările vor permite, vom fi în măsură să oferim detalii suplimentare”, a transmis DNA.

În urma perchezițiilor și a audierilor, procurorii au decis reținerea pentru 24 de ore a 8 suspecți. Astfel, ca primă măsură, au rămas reținuți Cristian Ispravnic, Elisabeta Miuțescu, Mirel Pascu, Cristian Dima, Mircea Lucaciu, Alin Băițan, Cristian Horgea și Anca Stoenescu.
Cine este Cristian Ispravnic, parașutat de PSD Arad în Timișoara
Cristian Ispravnic a fost parașutat de PSD Arad în funcția de director general al DRDP Timișoara în 2017. Asta după ce fostul director, Horațiu Simion, a fost executat de conducerea CNAIR după ce o mașină a ajuns în Dunăre, de pe Clisură, iar pe marginea drumului nu erau montate parapete, deși acestea se aflau în curtea SDM Orșova și, potrivit actelor, ar fi fost amplasate pe șosea. Deși totul s-a petrecut în ograda SDM Orșova, șeful de la Direcție a fost linșat pentru imaginea companiei și înlocuit cu Ispravnic.

Potrivit CV-ului său, Cristian Ispravnic a absolvit secția de Construcții Civile Industriale Agricole la Institutul Politehnic „Traian Vuia” Timișoara — Facultatea de Construcții. I-a luat 7 ani pentru a finaliza studiile, între 1983 și 1990. Are deci o diploma de inginer constructor.

Pentru a ajunge în fruntea DRDP Timișoara, Ispravnic a fost ajutat de fostul ministru al Apărării, Mihai Fifor, și de deputatul PSD Arad, Dorel Căprar.

În mandatul său la șefia DRDP Timișoara, Ispravnic ar fi aprobat cumpărarea a 10 autoturisme noi pentru angajați, deși achiziția nu era necesară în condițiile în care unele drumuri județene sunt sub orice critică, iar banii ar fi putut fi folosiți pentru reparații.

Ispravnic a mai ajuns în atenția opiniei publice pentru angajările făcute. Acesta l-a luat alături de el pe Mircea Lucaciu, director de venituri al DRDP Timișoara, deși acesta avea la activ o condamnare cu suspendare pentru constituirea unui grup infracțional organizat. De asemenea, Vasile Alin Băețan, un alt angajat de Ispravnic, are și el probleme cu legea, primind o condamnare cu suspendare pentru luare de mită.

Corupția, la ea acasă în vămile din vest
Nu este prima data când procurorii descoperă cazuri de dare și luare de mită în vămi. Vă amintim că în vestul țării a avut loc cea mai mare operațiune de prindere a vameșilor „murdari”. Procurorii și mascații au ajuns la Moravița cu elicopterul și și-au arestat zeci de colegi. După 5 ani de procese, 17 vameși au fost reținuți pentru luare de mită, trafic de influență și constituirea unui grup infracțional organizat.

„În cauză, există suspiciunea rezonabilă că, în perioada noiembrie 2014 – aprilie 2016, poliţişti de frontieră din cadrul PTF Stamora-Moraviţa, sub coordonarea şefului de punct şi a şefilor de ture, s-au constituit şi au acţionat în mod coordonat, în cadrul unui grup infracţional organizat, în scopul comiterii unor infracţiuni de corupţie, pentru a obţine diferite beneficii materiale, care erau împărţite între membrii grupării infracţionale, prin neîndeplinirea îndatoririlor de serviciu privitoare la supravegherea şi controlul trecerii frontierei de stat, respectiv prevenirea şi combaterea faptelor specifice criminalităţii transfrontaliere, în special a infracțiunilor de contrabandă, precum şi a contravenţiilor săvârşite în zona lor de competenţă”, declarau atunci anchetatorii.

Iar cazurile de mită nu se opresc aici. Anual, cel puțin câțiva polițiști de frontieră ajung la audieri, acuzați de luare de mită sau trafic de influență. Ultimul caz a fost înregistrat în luna octombrie a acestui an.
Un lucrător vamal de la PTF Stamora-Moraviţa a fost trimis în judecată de procurorii DNA Timişoara, în stare de arest preventiv, fiind acuzat de trei infracţiuni de luare de mită.

Procurorii au reţinut, în rechizitoriu, că vameşul ar fi pretins şi primit de la un om de afaceri suma de 100 de euro, respectiv 70 de euro, pentru a-i permite acestuia să intre în ţară cu mai multe obiecte funerare.

„În zilele de 4 şi 12 septembrie 2019, inculpatul Avram Sorin Daniel, în calitatea menţionată mai sus, ar fi pretins şi primit de la o persoană, om de afaceri, suma totală de 100 de euro pentru a-i permite intrarea în România cu mai multe obiecte funerare. Pentru a-l determina să remită sumele de bani, vameşul i-ar fi pus în vedere omului de afaceri că are posibilitatea aplicării unei sancţiuni contravenţionale. Ulterior, în ziua de 16 septembrie 2019, pentru acelaşi motiv, lucrătorul vamal ar mai fi pretins de la acelaşi om de afaceri suma de 150 de euro. După mai multe negocieri, suma finală care i-ar fi fost remisă inculpatului Avram Sorin Daniel ar fi fost de 70 de euro, moment în care s-a procedat la constatarea infracţiunii flagrante”, se arată în comunicatul DNA.

Paul Stănescu

Alte subiecte :

Citește și :