Domul Sfântul Gheorghe își primește din nou, cu evlavie, credincioșii

156

De aproape 300 de ani, locul principal de închinăciune al catolicilor bănățeni este Catedrala romano-catolică „Sfântul Gheorghe” din actuala Piață a Unirii. Ori Piața Domului cum mai este cunoscută, după celălalt nume al lăcașului, Dom, cum este alintat cu drag de localnici.

De circa patru ani grandioasa clădire a fost închisă publicului și a au fost executate ample lucrări de renovare. Cu o zi înainte de sărbătoarea zilei dedicate Sfântului Gheorghe, Domul a primit sute de invitați ce au asistat la o înălțătoare slujbă de resfințire a Catedralei.

O asistență, poate la fel de numeroasă, a trebuit să asiste la slujbă din exterior unde au fost instalate scaune, difuzoare și ecrane uriașe. Transmisia a fost impecabilă astfel încât nimeni nu a fost nemulțumit că nu a putut intra sub acoperișul bisericii.
Slujba de resfințire a Domului bănățean a fost oficiată de 20 de preoți romano-catolici în trei limbi ( română, germană și maghiară) iar asistența a beneficiat și de traducere simultană la căști unde a putut fi ascultată și limba italiană.
Dar, cu adevărat a impresionat faptul că Sfânta Liturghie Pontificală a Catedralei restaurate a fost condusă de însuși Nunțiului Apostolic în România și Republica Moldova S.E.R. Miguel Maury Buendía. Înaltul prelat și diplomat a slujit într-o frumoasă și cursivă limbă română. A fost ajutat de arhiepiscopi, episcopi, preoți cocelebranți dar și diaconi și ministranți.

Evenimentul de azi a avut un adevărat caracter ecumenic fiind prezenți reprezentanți ai celor mai multe culte religioase de la noi din țară. Din partea Mitropoliei Banatului a venit însuși I.P.S. Ioan Selejan. La final a și ținut un scurt discurs în care a apreciat caracterul european al investiției ca un semn de întoarcere a continentului la valorile fundamental creștine. Comunitatea sârbă din Banat a fost reprezentată de Preasfințitul Părinte Lukijan, Episcopul ortodox sârb de Budapesta şi administrator al Episcopiei Ortodoxe Sârbe de Timişoara și de părintele vicar Marinko Markov.
Maestru de ceremonii a fost directorul Operei Române din Timișoara Christian Rudik împreună cu d-na Aniko Dotterer-Kiszely și alături de părintele Nikola Lauš, directorul Cancelariei Episcopale.
La slujbă a asistat o pleiadă de personalități din domeniul administrativ, politic, oameni de afaceri, invitați din țară cât și veniți de peste hotare. În cuvintele de mulțumire aduse de Episcopul Csaba Pal nu a uitat să amintească constructorii, arhitecții, restauratorii și instituțiile ce au reușit să finanțeze impresionanta lucrare.

Catedrala romano-catolică din centrul Timișoarei a fost închisă aproape patru ani, timp în care a fost restaurată extrem de meticulos cu materiale de cea mai bună calitate. Acolo unde s-a putut au fost refolosite multe din materialele originale de acum o sută sau două sute de ani. Un astfel de exemplu este pavimentul vechi, care a fost refolosit în mare parte.
O suprafață totală de aproape 1500 de metri pătrați a fost restaurată iar lucrările au cuprins atât interiorul locașului de cult, cât și împrejmuirile, curtea interioară și aleile de acces.
De asemenea, a fost restaurată cripta de sub sanctuarul Domului, precum şi pietrele tombale ale marilor personalităţi care îşi au locul de veci în ea. Întreg obiectivul va fi introdus în circuitul turistic naţional şi internaţional prin tururi ghidate și colaborări cu activiști locali, naţionali și internaţionali, pentru consolidarea activităţilor în domeniul cultural-spiritual.

Lucrările la Domul Catolic au fost făcute cu fonduri europene, valoarea lor totală fiind de 21.767.121,96 de lei. Finanțarea nerambursabilă fiind de 21.316.962,01 lei, dintre care 2.827.760,26 lei provin din bugetul național, iar 18.489.201,75 din Fondul European de Dezvoltare Regională.

Este demn de menționat faptul că Nunțiul Apostolic Miguel Maury Buendía a venit cu șapte ani și jumătate în urmă, la începutul mandatului său, prima dată la Timișoara și tot aici a slujit pentru ultima dată pe pământ românesc. De săptămâna viitoare își va lua în primire cancelaria de la Londra.
Cu o mare doză de umor, după cum îl știu enoriașii, Episcopul József Csaba Pál a dăruit Nunțiului Apostolic o umbrelă cu însemne timișorene pentru a-l feri de clima ploioasă din Anglia împreună cu un tablou original ce-i va aminti de orașul nostru.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.