1.1 C
Timișoara
marți 19 martie 2024

Dominic Fritz impune o schimbare majoră în privința monumentelor istorice ale Timișoarei

Municipiul Timișoara ar putea să aibă un Regulament privind semnalizarea monumentelor istorice.

Conform regulamentului care va fi propus spre aprobare Consiliului Local, primăria, în colaborare cu Direcția de Cultură va stabili numărul maxim de clădiri ce pot fi semnalizate anual și se vor stabili responsabilitățile pentru realizarea conținutului de informație și a design-ului suportului care conține elementele de identificare ale monumentului.

Obligațiile de a permite amplasarea suportului și de întreținere a însemnului monument istoric revin proprietarului imobilului.

În Lista monumentelor istorice 2015, figurează 97 obiective clasate monument istoric, pe teritoriul administrativ al municipiului Timișoara. Dintre acestea sunt desemnate 71 clădiri individuale, 22 ansambluri și 4 situri.

„Doar parte dintre ele – clădiri individuale monument, situri sau clădiri parte din situri, din piețele principale din Cetate sau din ansamblul urban fabric, sunt semnalizate conform legislației specifice, la inițiative diferite ale primăriei sau Direcției Județene pentru Cultură Timiș. Ne dorim să încheiem acest proces de semnalizare a monumentelor istorice.  Fiecare clădire care își onorează locul, prin oamenii care au ridicat-o și locuit-o, prin calitățile istorice și arhitecturale, să o facem cunoscută ca atare, să-și aibă propria <carte de vizită>.” declară primarul Dominic Fritz.

De la începutul anului au fost inventariate toate suporturile pentru semnalizarea monumentelor istorice deja amplasate și au fost notificați proprietarii în cazul în care lipseau plăcuțele. Amplasarea unei noi plăcuțe de către primărie va fi analizată numai dacă aceasta a fost furată, iar proprietarul trebuie să facă dovada sesizării către poliție.

Sursa: http://www.radiotimisoara.ro/

Alte subiecte :

Citește și :