Dominic Fritz continuă ,,războiul” cu Robu. El vrea să reabiliteze centrul Timișoarei, ,,defrișat” de fostul edil

427
Într-o postare pe o rețea socială, actualul primar îi anunță pe timișoreni că va reface Piața Libertății, așa cum a fost odinioară. Fritz spune că timișorenii vor ca acest perimetru să fie populat, din nou, cu copaci și cu elemente din natură :

 

„Readucem verdeața în Piața Libertății.

Lucrăm la bugetul pentru anul acesta și unul dintre capitolele la care vor fi alocați mai mulți bani este cel al plantării de arbori, de mari dimensiuni, în mai multe zone din oraș. Este continuarea acțiunii de plantare pe care am început-o în toamna trecută, în câteva cartiere timișorene.

Unul din locurile în care vom face plantări anul acesta este Piața Libertății care din cauza unor amenajări nefericite produce disconfort termic în fiecare vară, celor care trec pe aici.
În Piața Libertății au fost plantați arbori dintr-o specie altoită – Robinia pseudoacacia ‘Umbraculifera’ – care nu au nicio șansă să se dezvolte și să crească mai mult decât în prezent.

Acest lucru este în complet contrast cu istoria acestei piețe, unde au scăpat de drujbe doar cei doi stejari seculari plantați de Regele Ferdinand I și Regina Maria, dar și asta, datorită voinței timișorenilor. Din păcate, tocmai din cauza intervenției brutale în această piață, arborele plantat de Regina Maria a murit, dorința noastră fiind acum ca acesta să fie transformat într-o operă de artă de către un artist timișorean.

Arborii de mari dimensiuni vor fi plantați în locul celor existenți astăzi în piață, după ce vom reface amplasamentele astfel încât acestea să acomodeze arbori de talie mare. În fapt, vom păstra spațiul care este destinat organizării de diverse manifestări culturale, dar vom spori confortul participanților și al trecătorilor.

Vom reloca arborii pitici în alte zone, unde acest tip de vegetație se pretează.
Reparăm, astfel, greșelile trecutului și creștem calitatea spațiului urban din orașul nostru.”

Sursa: https://www.facebook.com/100044564763784/posts/472342190927936

foto credit: Lucian Muntean (2019)

LĂSAȚI UN MESAJ