Dominic Fritz a deschis ,,balul!” Prima zi de capitală culturală a Europei a prins Timișoara în sărbătoare | VIDEO

355

Un eveniment așteptat de un deceniu a început azi, în sfârșit. De când a fost adjudecat titlul onorant, dar și împovărător de Capitală Culturală a Europei în Timișoara s-au promis multe, s-au imaginat proiecte, au fost deblocate fonduri (la început cu țârâita) s-a visat frumos, dar au fost și crunte dezamăgiri. Nu tot ce pui pe hârtie capătă concretețe palpabilă. Au căzut proiecte la fel de ușor ca niște castele din cărți de joc. Altele le-au locul. S-au schimbat primari în oraș, președinți de consiliu județean, s-a schimbat chiar și echipa de conducere asociației, cea care și-a asumat că va face ceva deosebit. La centru au venit și au plecat miniștri ai culturii. Că doar menirea miniștrilor e să lase locul vacant la ce-a mai mică adiere de vânt politic.

Dar ideea a mers mai departe! Întreaga comunitate timișoreană a dorit să arate că se confirmă vorba ce pomenește de ,,fruncea” Banatului.

Deși seria de întâmplări artistice este deja în derulare de o vreme, abia din această zi de vineri (17 februarie), timișorenii se pot lăuda oficial că sunt diriguitorii culturii de pe continent. Nu de capul lor, însă! Esența vieții comune în Europa este chiar cea de asumare împreună a treburilor. Sarcina de a fi capitală culturală ne revine alături de orașele Veszprem din Ungaria și de Elefsina din Grecia.

Pentru a da o notă de sărbătoare evenimentelor de azi, totul a început cu o conferință de dare de seamă a ce s-a dorit, ce s-a realizat, cu ce fonduri și ce va fi în continuare în următoarele peste 300 de zile. La eveniment au fost de față jurnaliști de prin toate părțile lumii, ba chiar și câțiva ambasadori, consuli și alți oaspeți de seamă.

Primarul Dominic Fritz a întrat în rolul de amfitrion și a prezentat, pe larg, orașul și implicarea autorităților locale pe parcursul acestui an. Au curs cifre, date statistice, dar și promisiuni.

Primarului Timișoarei i s-a alăturat președintele Consiliului Județean Timiș, Alin Nica, are a subliniat că, la un moment dat, la începuturi, a fost în tabăra opusă, ca expert european pe probleme legate de cultură. Ajuns președinte a trebuit să găsească soluțiile bănești cel mai ușor de acesat.

Comisarul european Adina Vălean a prezentat punctul de vedere al Comisiei Europene despre îndeplinirea tuturor sarcinilor asumate de Timișoara pentru acest uriaș demers cultural. Că totul a decurs în parametri promiși stă dovadă premiul Melina Mercouri pe care î-l va înmâna Timișoarei. Premiul de un milion și jumătate de euro pare foarte important în cifre pentru un neinițiat. Dar comparat cu sumele investite până acum este doar o fărâmă.

Ministrul Culturii, Lucian Romaşcanu, a explicat cum se văd lucrurile de la București și a promis că va participa la cât mai multe puncte din programul orașului.

Dar, cu adevărat, cel mai greu a fost pentru echipa coordonată de Ramona Lațco. Membrii acesteia au trebuit să facă multe cu puțin. La fel s-a întâmplat și azi, adică dânsa a vorbit puțin, dar nu fără a ne oferi mari speranțe de reușită.

Toate cele spuse de vorbitori pot fi asculate și văzute pe îndelete de cititorii Banatul Azi în filmul acestei prime acțiuni de azi.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.