Doar cinci proprietari dispuşi să îşi renoveze clădirile istorice. Ceilalţi riscă sancţiuni

202

Mii de clădiri istorice, protejate sau din aria de protecţie, aşteaptă să fie reabilitate. Dacă în urmă cu câţiva ani nimeni nu era interesat de acest aspect, acum autorităţile încearcă să repare trecutul.

Tocmai de aceea, Poliţia Locală a început să dea sancţiuni şi peste 200 de somaţii. Chiar şi aşa, doar 5 proprietari au cerut autorizaţii de construire de la Primăria Timişoara pentru începerea lucrărilor de refacere a faţadelor.

Există însă peste 30 de proprietari care au cerut autorităţilor certificate de urbanism pentru reabilitarea caselor. Aceştia primesc un avertisment de la Robu: cine nu se apucă de lucru este bun de plată!

„Dacă unii îşi închipuie că ne păcălesc că scot un certificat de urbanism şi apoi, după un an, cât e valabil, vor cere o prelungire încă un an, noi vom sta cu mâinile în sân doi ani. Dacă au făcut demersul pentru obţinerea certificatului de urbanism aşteaptăm să vedem depunerea dosarului pentru autorizaţia de construire. Aprobăm prelungirea certificatului, aşa este legal, dar aplicăm şi sancţiuni pentru starea proastă a clădirii”, spune Nicolae Robu.

Anul acesta proprietarii s-au bucurat că legislaţia s-a modificat şi autorităţile locale pot suporta 50% din costul de reabilitare a clădirilor istorice proprietate privată. Dar, bugetul local nu poate suporta acoperirea cheltuielilor pentru peste 14.000 de imobile. Potrivit edilului, doar 10 clădiri vor fi reabilitate anual din banii publici.

CLADIRI-VECHI-PIATA-LIBERTATII.Still030-1024x576-1-1024x576

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.