0.1 C
Timișoara
joi 22 februarie 2024

Dispare o materie care a născut controverse în mediul preuniversitar. Ce decizie s-a luat azi

Proiectul de lege prin care educația sexuală va putea fi predată copiilor în școli doar dacă părintele sau tutorele își dă acordul scris pentru acest lucru a fost votat, miercuri, decizional, de Camera Deputaților.

Așadar, 269 de deputați au votat în favoarea proiectului, în vreme ce alți 35 s-au împotrivit. Totodată, actul normativ schimbă expresia de „educație sexuală” în „educație sanitară”.

Președintele USR, Dan Barna, le-a cerut parlamentarilor PSD și PNL să nu blocheze predarea educației sexuale în școli, iar legea va merge la președintele Klaus Iohannis, pentru promulgare.

USR s-a opus variantei de lege introduse de PSD și PNL, prin care materia nu se mai numește „educație sexuală”, ci „educație sanitară”, iar să se poată facă strict cu acordul părinților. Autorii amendamentului sunt social-democrații Adrian Solomon, Elena Hărătău, Titus Corlățean și Nicușor Halici, iar cei liberali sunt Florica Cherecheș și Robert Sighiartău.

„Derularea sistematică în unitățile școlare, cu acordul scris al părinților sau al reprezentanților legali ai copiilor, de programe de educație pentru viață, inclusiv educație sanitară, în vederea prevenirii contractării bolilor cu transmitere sexuală și a gravidității minorelor”, a fost amendamentul Legii 272/2004 privind protecţia şi promovarea drepturilor copilului introdus de către deputații social-democrați și cei liberali.

Reglementarea urmărește „printre altele, stabilirea mai precisă a sensului unor expresii, prevederea posibilităţii desemnării drept persoană care să asigure creşterea şi îngrijirea copilului, pe lângă rudele până la gradul IV şi a altor persoane faţă de care acesta a dezvoltat relaţii de ataşament sau s-a bucurat de viaţa de familie, redefinirea serviciilor de tip rezidenţial, precum şi instituirea unei indemnizaţii lunare de sprijin, în cuantum de 0,8 ISR, pentru familia sau persoana care a primit în plasament sau este tutore al unui copil, pe perioada în care asigură creşterea şi îngrijirea copilului”.

Educația sexuală în școli este un capitol controversat, deoarece unii dintre părinții români se tem ca acest lucru la vârste fragede ar putea duce la începerea timpurie a vieții sexuale și la număr mai ridicat de parteneri, chiar dacă, în realitate, cercetările demonstrează exact contrariul. În unele state europene, educația sexuală este disciplină obligatorie în școală.

Sursa: evz.ro

Alte subiecte :

Ritivoiu nu-l iartă pe Nica! Bătălia pe banii primarilor din Timiș se ascute | VIDEO

În ianuarie, prefectul Mihai Ritivoiu a atacat în contencios administrativ hotărârile privind repartizarea sumelor din fondul pus la dispozitia instituției si a celor defalcate...

Consiliul Județean alocă peste 6,1 milioane lei pentru proiecte culturale cu finanțare nerambursabilă

Dezvoltarea unei vieți culturale diversificate și competitive la nivel european reprezintă una dintre direcțiile strategice ale Consiliului Județean Timiș. Un argument...

Citește și :