Directorii de şcoli din Timiş se pot pregăti de concurs. Ministrul educaţiei vrea manageri profesionişti acum, nu înregimentaţi politic, la vară

717

Conducerea sistemului de învățământ dorește ca școlile din România să fie conduse de oameni capabili și profesioniști. După 8 ani de la ultimul concurs dedicat directorilor de școli, minstrul educației naționale consideră necesar un nou concurs. Organizarea și desfășurarea acestuia, însă, întâmpină dificultăți. Pentru ocuparea postului de director sau director adjunct din învățământul preuniversitar se poate înscrie orice cadru didactic. Metodologia aprobată prin ordinul de ministru cu numărul 5.080 din 31 august 2016 se dorește  a fi respectată de către minister. A început deja perioada de înscriere pentru profesorii doritori, în data de 13 septembrie şi va continua până în data de 2 octombrie.

Mircea Dumitru, ministrul educaţiei naţionale şi cercetării ştiinţifice: “Mesajul meu este foarte simplu şi foarte clar: Ministerul Educaţiei s-a angajat să organizeze acest concurs public pentru funcţiile de director din şcolile din România şi vreau să vă anunţăm că nu ne vom opri. Aşa cum am anunţat, şi calendarul şi metodologia, cadrul legal, toate acestea definesc deja concursul care este în desfăşurare. Aş vrea să spun că iniţiativa Senatului României, despre care am luat cunoştinţă acum câteva zile, de a se introduce ad-hoc un paragraf în lege, în aşa fel încât acest concurs să fie amânat până în vara anului viitor, mi se pare, de fapt, o continuare a unei politici de condiţionare a şcolilor din România şi de subordonare a acestor şcoli unor interese de partid.

Noi respingem această metodă de a conduce şcolile din România şi insistăm asupra nevoii de a avea un cadru transparent şi predictibil în care cei mai buni dintre profesori, care se dovedesc a fi şi manageri buni de şcoli, să poată să conducă pe o perioadă de mandat determinată. Am primit în ultima vreme mesaje de la profesorii care doresc să se înscrie la concurs şi care ne aduc la cunoştinţă faptul că fie sunt împiedicaţi sub diferite forme să îşi definitiveze dosarul de concurs, neavând acces la anumite documente şcolare care sunt importante, obligatorii pentru a finaliza dosarul, fie sub forme psihologice mai subtile se încearcă determinarea lor de a nu se înscrie la concurs, un fel de disuadare, ca să spun aşa, adică să-i convingă să nu facă acest pas important. Eu solicit aici ferm tuturor directorilor actuali în funcţie să pună la dispoziţia colegilor lor toate ducumentele şcolare de care este nevoie, planurile de dezvoltare instituţională ale unităţilor şcolare, iar dacă vom primi în continuare mesaje, dacă ni se va semnala faptul că cei care doresc să se înscrie la concurs sunt împiedicaţi, nu vom ezita să apelăm la autorităţile statului pentru a aduce din nou legea în şcolile din România. Mesajul nostru este unul foarte clar: ne dorim manageri care să fie profesionişti, ne dorim oameni care să lucreze pentru şcoală, pentru elevi, pentru dezvoltarea şcolii româneşti. În momentul de faţă am constatat cu mare bucurie că peste 1.300 de profesori s-au înscris deja pe platforma deschisă de Ministerul Educaţiei. Le urăm tuturor succes şi vrem să-i asigurăm că vom susţine toate demersurile legale în aşa fel încât, în această toamnă, după opt ani de când s-a organizat pentru ultima oară un concurs pentru directori, vom avea un concurs corect, organizat potrivit legii, potrivit normelor în vigoare de la Ministerul Educaţiei.

Sursa:www.edu.ro

LĂSAȚI UN MESAJ