Direcţia Judeţeană de Cultură, în luptă cu… căutătorii de comori din Timiş-VIDEO

873

Direcția Județeană pentru Cultură Timiș își propune să ducă la bun sfârșit mai multe proiecte desfășurate în decursul anului 2017. Printre care inventarierea patrimoniului arheologic din Timiș, dar și situația dramatică a Muzeului de Istorie din Lugoj. Totodată Direcția Județeană pentru Cultură Timiș pune la punct o bază de date electronică în care vor fi stocate date despre toate imobilele istorice din județ. DJC Timiș este prima instituție de profil din țară care dispune de o asemenea bază de date. Proiectul este un prim pas în cadrul unui program amplu de digitizare a informațiilor.

”Am pregătit o bază de date cu fiecare monument din Timiș, nu doar cu cele din lista monumentelor istorice. Baza de date este capabilă să cuprindă toate clădirile din ansamblurile și siturile de monumente istorice. Este un pas important pentru că de mult se vorbește despre această digitalizare. La nivel de minister există intenții mari, însă nu am mai avut răbdare. Avem mult patrimoniu și gestiunea patrimoniului înseamnă evidență. Totodată vom avea tot ceea ce înseamnă documentație dată de Direcția pentru Cultură și sperăm apoi să ne legăm și de alte baze de date, legate de fiecare clădire în parte. Astfel ca atunci când vom merge în control sau vom avea un aviz de dat, să putem vedea istoricul documentelor”, spune Sorin Predescu, directorul al Direcției Județene pentru Cultură Timiș.

A doua acțiune demarată constă în inventarierea patrimoniului arheolgic din Timiș. DJC Timiș începe un amplu proces de inventariere a unora dintre cele mai vulnerabile componente ale patrimoniului arheologic din Timiș. În județul Timiș erau consemnate la începutul anilor 80 aproximativ 400 de movile de pământ funerare (tumuli). Chiar și la acea dată, multe dintre movilele de pământ din Banat erau în pericol iminent de distrugere din cauza lucrărilor agricole. Situația s-a agravat în ultimii ani, specialiștii Direcției constatând tot mai des afectări ale tumulilor, în unele cazuri aceștia fiind nivelați cu buldozerul în scopul căutarii de comori sau a exploatării agricole.

”Movilele de pământ funerare constituie o categorie a patrimoniului arheologic mai puțin cunoscută, dar foarte periclitată, în special de lucrările agricole. În ultima perioadă ne confruntăm și cu fenomenul căutărilor de comori. Dacă în anii 80 erau cunoscute cam 400 de astfel de movile funerare în Banat, acum estimăm existența a jumătate din acestea”, spune Victor Bunoiu, consilier al Direcției Județene de Cultură Timiș.

Se va lua în calcul și situația dramatică la Muzeul de Istorie, Etnografie și Artă Plastică Lugoj. Aici problemele princiapale ar fi temperaturile la limita înghețului, țevi sparte și un patrimoniu în pericol iminent. Aceastea sunt lucrurile consemnate de consilierii DJC Timiș în urma unui control efectuat la Muzeul de Istorie, Etnografie și Artă Plastică Lugoj. Cauza situației dramatice existente în instituția de cultură este lipsa unei surse de încălzire a imobilului, centrala existentă aici fiind demontată în toamna anului 2016.

”La Lugoj este o situație din punct de vedere patrimonial destul de bună. Există însă probleme mari cu condițiile de păstrare a patrimoniului. Acolo a dispărut centrala de încălzire, iar obiectele au ajuns la temperatura de îngheț. Centrala a fost adusă ulterior înapoi, după ce acesta a fost utilizată în altă parte.Vom solicita Primăriei din Lugoj să remedieze această situație. Acum trebuie instalat un sistem întreg de încălzire, deoarece țevile sunt sparte”, adaugă Sorin Predescu.

Reprezentanții Direcției de Cultură Județeană spun că vor urma numeroase controale atât la muzeele din Timișoara, cât și din județ.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.