Din 2018, un nou bir – o nouă taxă auto pentru proprietarii de autovehicule

5429

Nu a început încă să restituie timbrul de mediu – taxă declarată ilegală de autorităţile europene, și pentru a descuraja importurile de maşini second hand care, anul trecut, au atins niveluri-record, Guvernul va introduce o alta noua taxă auto care va fi aplicată tuturor proprietarilor de autovehicule, indiferent dacă au plătit sau nu timbrul de mediu sau orice altă taxă auto, aceasta urmând să fie calculată în funcţie de gradul de poluare al maşinii. Astfel, noul bir poate ajunge şi la 200 de euro pe an. Cel mai puţin vor plăti titularii de maşini care îndeplinesc normele de poluare 5 şi 6, respectiv 50 de euro.

Nouă formulă de calcul urmează să fie făcută publică în primăvară, dar există surse care susţin că va fi plătită anual, după modelul Germaniei sau Portugaliei, şi va lua în calcul trei variabile: capacitatea cilindrică pentru care deja se plăteşte un impozit, norma de poluare a fiecărei maşini şi emisiile de CO2 produse. Deocamdată, autorităţile fac ultimele pregătiri pentru a introduce noua taxă. Agenţia Naţională pentru Protecţia Mediului (ANPM) s-a apucat deja să inventarieze emisiile de dioxid de carbon generate de autovehiculele înmatriculate în anul 2017. Probabil, Ministerul Mediului va alege această variantă de calcul a taxei pentru că este o una dintre formulele agreate în Occident.

„Statul a încercat în ultimii ani să limiteze importurile de maşini vechi, însă căile alese nu au fost cele mai bune. Introducerea unei taxe de primă înmatriculare este posibilă, însă trebuie formulată inteligent, astfel încât să nu încalce prevederile legislaţiei comunitare. Un instrument cu un potenţial foarte ridicat, dar insuficient utilizat, este impozitul auto anual care trebuie reaşezat pe principii de mediu”, a declarat Daniel Anghel, liderul Sectorului de Automotive, PwC Europa Centrală şi de Est

Proprietarii de autoturisme pot cere recuperarea taxei de primă înmatriculare auto din perioada 2003 – 2016, pot cere şi dobândă pentru perioada dintre data perceperii taxei şi cea a restituirii, care potrivit legii, va fi de 0,02% pe zi de întârziere şi se acordă doar dacă este cerut în scris acest lucru.

Dacă solicitantul are datorii la buget, acestea se compensează cu suma de restituit şi se achită diferenţa.

Cererea trebuie să fie însoţită de: dovada de achitare a taxei, cartea de identitate şi certificatul de înmatriculare a vehiculului.

Actele trebuie depuse până cel târziu pe 31 august 2018, iar restituirea taxei se face într-un cont bancar.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.