Dezastru ecologic în Vestul țării, provocat de o mare companie minieră! Totul a dus la o anchetă parlamentară

462

O delegație formată din patru senatori ai Comisiei pentru abuzuri și petiții s-a deplasat, săptămâna trecută, la Certej pentru a verifica neregulile din avizarea proiectului minier. Aceasta este o victorie, de etapă, la care au contribuit membrii ”de-clic”.

În aprilie s-a lansat campania ‘Salvăm pădurile din Certej!’. Tot atunci, s-au transmis autorităților cereri de informații privind defrișarea a 165 hectare de pădure planificată de Deva Gold. Din multitudinea de răspunsuri primite a reieșit cu claritate o singură concluzie. Nicio instituție a statului nu vrea să își asume evaluarea impactului acestor defrișări, ci mai degrabă să își paseze responsabilitatea. Purtați de la Ana la Caiafa, am înțeles că pentru a preveni tăierea pădurilor la Certej e nevoie ca autoritățile, atât cele locale cât și cele centrale, să simtă presiunea venită din partea cetățenilor.

Certej 2

Fermitatea solicitărilor echipei de la ”de clic” i-a făcut pe cei din Comisia de Abuzuri a Senatului să se deplaseze în teren. Așa au ajuns senatorii să vadă pe pielea lor cum Deva Gold se crede stăpânul locului. Și ei au fost acuzați că au pătruns pe teritoriul Deva Gold, precum activiștii blocați de angajații companiei miniere pe drum public.

A fost pentru prima dată în istoria proiectului Certej când șefii deconcentratelor din Hunedoara au fost audiați. Au fost luați la întrebări privind avizarea minei: primarul comunei Certeju de Sus, şefii Agenţiei pentru Protecţia Mediului (APM), Gărzii de Mediu, Gărzii Forestiere, Serviciului de Gospodărire a Apelor şi Inspectoratului de Stat în Construcţii Hunedoara. Deși audierile s-au desfășurat cu ușile închise, este știută poziția lor prielnică mineritului cu cianuri.

Până în septembrie când va fi anunțat rezultatul investigației senatorilor, Deva Gold va continua cu planurile sale de a obține fragmentarea defrișărilor și eludarea prevederilor Codului Silvic. Monitorizarea va necesita, cu sigurață, demersuri ferme din partea echipei de clic în momente cheie. 17 000 sunt cei care au semnat petiţia şi cu cât vor fi mai mulți și mai hotărâți în cererea lor, cu atât mai greu le va fi autorităților să îi ignore.

LĂSAȚI UN MESAJ