Debut amar la Eurobasket pentru naționala României! Fundașul BCT-ului s-a aflat pe lista marcatorilor

134

Naționala României a pornit cu stângul Campionatul European de baschet masculin. Octavian Popa-Calotă, fundașul lui BC SCM Timișoara, a marcat 7 puncte în înfrângerea cu Cehia, 68-83, de la Cluj-Napoca.

”Vulturii” au rezistat doar jumătate de meci în partida de debut de la Eurobasket, urmărită de aproximativ 5.000 de spectatori. Cehia a răpus naționala României într-unul dintre meciurile primei zile din grupa C găzduită de Cluj-Napoca. Selecționata condusă de Marcel Țenter a cedat cu 68-83 după ce la pauză avea un hadicap de doar două puncte. Reprezentanții Timișoarei au avut prestații în nota echipei. Fundașul Octavian Popa-Calotă a semnat 7 puncte în cele 24 minute petrecute pe teren, în timp ce pivotul timișorean Alexandru Olah a prins 25 de secunde…

Tricolorii au acuzat tracul în primele minute de joc, însă apoi jocul a început să se lege și punctele au început să se adune în dreptul României. Coincidență sau nu, punctele gazdelor au venit după intrarea pe parchet a lui Octavian Popa-Calotă. Un prim sfert pe care România l-a încheiat într-un ușor avantaj: 22-21.

În sfertul al doilea echilibrul din teren s-a păstrat și Cehia, națională ce are în componență un jucător din NBA – Tomas Satoransky – nu a putut să se distanțeze pe tabelă. Cehii au recuperat trei puncte în sfertul doi și la pauză aveau 40-38.

Diferența avea să se facă în sfertul trei în care tricolorii au reușit să marcheze un singur punct timp de 6 minute și cehii nu puteau rata așa un cadou: 22-9. Se intra în ultimul sfert cu un avantaj consistent pentru Cehia, 62-47. Ultimele 10 minute au fost un chin pentru naționala noastră care s-a zbătut să limiteze proporțiile scorului: 68-83

Cinci-ul de start al României: Mandache, Paliciuc, Kuti, Baciu, Moldoveanu. Sâmbătă, România înfruntă Croația, tot în ultimul meci al zilei.

Calculele de pe hârtie o indică pe România ca fiind cea mai slabă de la acest Euro. Tricolorii sunt cotați cu ultima șansă la victorie, cu o cotă de 551. La polul opus este Spania a cărui succes este cel mai probabil și este evaluat de bookmakeri cu 1,92. Tot în coada clasamentului se află colegele de grupă ale tricolorilor, Ungaria e penultima, iar Cehia un loc mai sus…

Spania e liderul grupei C

Grupa României a fost deschisă vineri de duelul dintre Croația și Ungaria. Ex-iugoslavii s-au impus la capătul unui meci echilibrat cu 67-58. În meciul doi de la sala Polivalentă din Cluj Baschet Romania-Cehiaau intrat vedetele de 5 stele ale Spaniei, într-o dispută dezechilibrată cu Muntenegru. Ibericii au avut aportul a 8 jucători din NBA și acest lucru s-a văzut și pe tabelă: 99-60.

Campionatul European a debutat cu destule surprize în etapa I. Necunoscuta Georgia a învins vicecampioana europeană Lituania cu 79-77, iar Finlanda a dispus de titrata Franța cu 86-84.

Eurobasketul se desfășoară concomitent în patru orașe, Helsinki (Finlanda), Tel Aviv (Israel), Cluj-Napoca (România) și Istanbul (Turcia). Fazele superioare vor avea loc doar la Istanbul. Grupa C, cea a României, este una dintre cele mai interesante dacă ținem cont că în aceste zile vor juca 13 baschetbaliști din NBA, puternicul campionat profesionist din SUA. Spania s-a prezentat la Cluj cu cei mai mulți, 8 la număr, Croația cu 3, Cehia cu 1 și Muntenegru cu 1.

 

FOTO: FIBA Basketball

LĂSAȚI UN MESAJ