De ce se contrazic contoarele? Iată ce spune Aquatim

172

De ce pe contorul meu am înregistrată o valoare şi, când trebuie să achit factura la întreţinere, mă confrunt cu sume de ordinul câtorva lei în plus – de unde provin diferenţele? Iată ce spune Aquatim!

Aquatim, operatorul regional de alimentare cu apă şi de canalizare, are răspunsul la această problemă. V-aţi gândit la… clasa de exactitate a apometrelor?

Apometrele de branşament au clasa de exactitate C, de precizie înaltă, iar apometrele de apartament sunt, de regulă, de clasă A sau B, mai accesibile ca preţ dar de exactitate mai mică, precizează cei de la Aquatim.

Contorul de clasă A este conceput şi garantat de către constructor pentru a „porni” înregistrarea corectă de la 60 l/oră, cel de clasă B de la 30 l/oră, iar cel de clasă C de 15 l/oră. Rezultă că orice consum dintr-un apartament care este mai mic de 30 l/oră sau 60 l/oră nu este înregistrat corect de contorul interior, dar este înregistrat corect de contorul de branşament.

În cazul în care toate contoarele din apartamente sunt de aceeaşi clasă cu a contorului general, diferenţele pot să apară din simultaneitatea mai multor pierderi mici, neînregistrate de contoarele din apartamente, dar înregistrate de contorul general, arată aquatim.ro.

Exemplu: cazul în care în apartamente există acelaşi tip de contoare de clasă C similare contorului general al Aquatim (clasă C, debit de pornire de 15 l/oră). Dacă din cele 20 de apartamente dintr-o scară (cu cel puţin 40 de apometre) cel puţin două au pierderi mici de 8 l/oră, apometrele din apartamente nu vor înregistra acest consum (8 l/oră < 15 l/oră – debitul minim de pornire al contorului din apartament), dar contorul general va înregistra 2 x 8 l/oră = 16 l/oră (16 l/oră > 15 l/oră – debitul minim de pornire al contorului general).

Alte cauze:

– montarea incorectă faţă de prescripţiile tehnice a apometrelor de apartament,
– pierderile din reţeaua interioară a blocului,
– citirea în diferite momente a apometrului de branşament faţă de apometrele individuale,
– consumuri necontorizate sau abuzive ale unor locatari.

LĂSAȚI UN MESAJ